La Turda se cânta pe străzi „Agarici a plecat la vânătoare, a plecat să vâneze bolşevici” în anul 1941(VIDEO)
Joi, 06 Iunie, 2013
Aşa cum anunţam în articolul de ieri, pe parcursul a 6 episoade o să vă prezentăm un repartaj realizat cu avocatul Sever Mureşian, despre Turda în perioada interbelică.
Filmările au fost realizate în anul 2006, an în care agenţia de publicitate Dacicus Media Turda a fost implicată într-un program de promovare a urbei de pe Arieş la un post de televiziune.
Astăzi partea I.
„Cu câtă nostalgie îmi aduc aminte de perioada Turzii în vremurile când eram adolescent.
Eu sunt un turdean născut, crescut în Turda, un local patriot, feroce dacă vreţi. Oriunde am fost am spus că Turda este cel mai frumos oraş din lume şi îmi aduc aminte că atunci când am arbitrat un meci de fotbal în Cipru şi de acolo am trimis o ilustrată prin care îmi declaram dragostea şi mândria de a fi turdean.
Cine a cunoscut viaţa din Turda, cine a cunoscut viaţa din perioada interbelică până la al II-lea Război Mondial, nu poate decât să-şi aducă aminte cu plăcere şi cu multă nostalgie.
Turda era un centru de judeţ bine echilibrat din toate punctele de vedere şi economic şi politic şi chiar şi social.
Îmi aduc aminte mai ales de perioada de refugiu , când Turda a fost un oraş de graniţă.
Îmi aduc aminte cu multă plăcere şi mândrie de staţia CFR Turda în care locomotivele de mare capacitate tractau garnituri de tren pe care scria: TURDA – BUCUREŞTI.
Deşi a fost o perioadă foarte tragică în istoria neamului românesc, a fost animată de o viaţă puternică, patriotică în sensul bun al cuvântului.
Toată piaţa asta era plină de restaurante unde erau mii de refugiaţi , care erau sprijiniţi de stat ca să aibă o oarecare existenţă.
Îmi aduc aminte că erau nişte cântece , era animaţie, cântecul „ Lacrimea peste mare, dorul iţi trimit o sărutare”, un cântec frumos, sau un alt cântec care a început să se cânte odată cu războiul „Agarici a plecat la vânătoare, a plecat să vâneze bolşevici”.
Atunci a apărut şi cântecul „Ţărăncuţă , ţărăncuţă”, şi multe alte cântece care animau o stare de spirit pozitivă, optimistă, chiar dacă oamenii erau strămutaţi de la casele lor.
Îmi aduc aminte de toate aceste evenimente. ”a spus domnul Sever MUREȘIAN.
Sorin Florea
Alte stiri