Sfântul Nicolae
Joi, 05 Decembrie, 2013
În data de 6 decembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, considerat, în creştinism, ocrotitorul şi patronul spiritual al săracilor, călătorilor, fetelor nemăritate şi, în special, al copiilor. Sfântul Nicolae este o sărbătoare mult iubită de către întreaga creştinătate, ea prefigurând bucuria şi obiceiurile specifice Crăciunului.
Sfântul Nicolae era originar din provincia Lichiei din Asia Mica (Turcia), el văzând lumina zilei în cetatea Patara, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. Părinţii săi, Teofan şi Nona, erau oameni de rang înalt şi foarte bogaţi, dar cu credinţă în Dumnezeu. Ei au dăruit şi fiului lor o educaţie creştină, în spiritul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos. Din copilărie începând, Sfântul Nicolae a dat semne de comportament spiritual excepţional, el fiind sfinţit cu darul Sfântului Duh încă din pântecele mamei sale. A început a vieţui înca de la naştere cinstind pe Dumnezeu cu buna cucernicie, fîcând minuni din fragedă copilărie şi deprinzându-se încă de atunci cu postul. După ce părinţii săi au părăsit această viaţă, Nicolae a împărţit colosala avere moştenită săracilor, nepăstrând pentru sine absolut nimic, uimind prin acest gest al său pe mulţi oameni.
După moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei, Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea acestei eparhii, în urma unei minuni, scrie crestinortodox.ro. Tradiţia spune că Dumnezeu s-a arătat în vis unui episcop bătrân, pe care l-a îndemnat să pună arhiepiscop pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserică. Şi acesta a fost Sfântul Nicolae, pe care nimeni nu-l ştia deoarece el trăia în Mira asemenea săracilor, cercetând în fiecare zi biserica. El a refuzat la început această funcţie, însă Mântuitorul i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia şi îndemnându-l să primească noua demnitate.
Ca arhiepiscop, Sfântul Nicolae a avut o activitate deosebită. A fost un adevărat pastor sufletesc, învăţând, îndrumând, fiind exemplu adevărat pentru toţi creştinii încredinţaţi lui. Un adevărat om al lui Dumnezeu. A ajutat pe săraci, i-a primit pe cei păcătoşi, a apărat credinţa de erezii şi de persecutorii păgâni, el însuşi fiind chinuit de soldaţii împăraţilor Diocleţian şi Maximian, care au încercat să distrugă creştinismul şi să reintroducă religiile păgâne.
În jurul anului 305 a fost întemniţat, dar atunci când pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Constantin cel Mare (305-335), a fost eliberat. Sfântul Ierarh Nicolae a fost un aprig apărător al dreptei credinţe, participând alături de cei 318 episcopi din întreaga lume la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, Sinod convocat de însuşi Împăratul Constantin cel Mare, pentru a fi combătută erezia ariană – învăţătura care contestă divinitatea Mântuitorului Iisus Hristos – Fiul lui Dumnezeu.
Sfântul Nicolae a fost unul dintre foarte puţinii care au luat cuvântul la acest Sinod, condamnând erezia lui Arie şi susţinând cinstirea Maicii Domnului în Biserică (adică, a-L recunoaşte pe Mântuitorul Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu întrupat presupune, implicit, a o recunoaşte pe Maica Domnului că Născătoare de Dumnezeu). Din râvna arzătoare pentru adevărul dogmelor credinţei şi din supărare pentru atitudinea lipsită de credinţă a ereticului Arie, Sf. Nicolae l-a pălmuit pe acesta în mijlocul acelei mari adunări. Pentru aceasta el a fost scos din Sinod şi din scaunul său episcopal pentru o vreme, până când Însuşi Iisus Hristos şi Maica Domnului S-au arătat mai multor ierarhi, descoperindu-le că din porunca de sus a fost lovirea aceea. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas şi obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi
Sfântul Nicolae a fost şi este un mare ajutător şi ocrotitor al tinerilor, îndeosebi al tinerelor fete.Viaţa sa ne descoperă chipul minunat în care sfântul a sărit în sprijinul unui tată necăjit, pe care sărăcia l-a împins la hotărârea necugetată de a-şi obliga fiicele să practice prostituţia. Aflând despre aceasta, Sfântul Nicolae a aruncat în casa omului, noaptea, în taină, câte o pungă de galbeni pentru fiecare din cele trei fiice ale sale. Când a găsit banii, bietul tată nu mai ştia cum să-I mulţumească lui Dumnezeu. Sfântul Nicolae a lăsat în casa omului banii prin care au scăpat de lipsuri, tatăl reuşind să-şi căsătorească fiicele şi să le aşeze la casele lor cu cinste şi credinţă.
Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate, al celor acuzaţi pe nedrept.
Sfântul Nicolae a rămas în conştiinţa posterităţii ca un model de bunătate şi generozitate. În cinstea numelui său, oamenii fac daruri celor dragi şi mai ales celor mici.
Alte stiri