Oul, alimentul (aproape) perfect
Marti, 03 Septembrie, 2013
Suntem adesea sfătuiţi să reducem consumul de ouă, pentru ca sunt bogate în colesterol, grasimi, pentru ca sunt "grele" la ficat sau la "fiere". În realitate, oul este unul din cele mai echilibrate şi nutritive alimente care există. Nu există nici un motiv pentru care ar trebui să ne temem de consumul de ouă. Chiar şi cei care au probleme cu vezica biliară tolerează bine ouăje fierte moi. Celebra zicală din limba engleză, cum că "un măr pe zi te ţine departe de doctor", ar putea fi înlocuită cu un "ou pe zi de ţine departe de doctor". Spre deosebire de măr, care conţine doar fructoză şi ceva potasiu, oul este o bombă nutritivă.
Să vedem ce conţine oul, din moment ce tot mai mulţi nutriţionişti îl laudă pentru calitaţile lui.
Fiecare ou conţine în jur de 6.5 grame de proteină de cea mai bună calitate. Nu întâmplător proteina din ou este luată ca etalon al măsurării valorii biologice a altor proteine. Această proteină din ou este şi uşor digerabilă, în special dacă oul este preparat moale. În ziua de azi, tot mai mulţi oameni suferă de malnutriţie proteică. În aceste condiţii, un număr zilnic crescut de ouă este binevenit.
Fiecare ou conţine în jur de 5.5 grame de grăsime foarte sănătoasă. Ouăle de case conţin în gălbenuşul lor cantitaţi importante de acizi graşi esenţiali omega 3 şi 6, in formele elongate, ca şi acid docosahexenoic şi arahidonic.
Galbenuşul este partea cea mai importantă a oului, care concentrează vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi grăsimile sănătoase. Albuşul conţine doar proteină şi ceva vitamina B2.
Gălbenuşul de ou este cea mai bună sursă alimentară de lecitină. Aceasta e importantă pentru buna funcţionare a sistemului nervos, a ficatului şi ajută la digestia grăsimilor. Acum înţelegeţi de ce ouăle nu sunt rele pentru cei cu probleme biliare. Grăsimea din ou e emulsionată de lecitină, nefiind nevoie de acţiunea bilei, decât într-o măsură foarte redusă.
Galbenuşul este o sursă bună de vitamine A (forma activă, retinol), B (le conţine pe toate), D3, E şi K2. Nu lipseşte decât vitamina C.
Conţinutul de minerale şi oligoelemente este şi el impresionant. Poate cu excepţia calciului, care se găseşte în coaja oului, toate celelalte elemente sunt bine reprezentate.
Oul este una din cele mai bune surse de colesterol. Acest lucru nu e nicidecum rau. Colesterolul e necesar în cantităţi mari bunei funcţionări a organismului şi nu el e vinovat de apariţia aterosclerozei, ci statusul pro oxidant şi pro inflamator cauzat de rezistenţa la insulină şi uleiurile rafinate bogate în acizi graşi omega 6.
Oul nu conţine aproape de loc carbohidraţi, putând fi consumat în siguranţă de diabetici. Oul oferă o senzaţie de saţietate foarte mare. Oul nu îngraşă, grăsimea pe care o conţine se arde pentru energie, nu se depune pur şi simplu.
Ouăle sunt destul de ieftine, dacă ţinem cont de valoarea lor nutritivă. E mai bine să consumăm ouă de la găini crescute în semi-libertate, hrănite şi cu verdeaţă şi ce culeg şi vânează ele, nu cu concentrate. Totuşi, daca nu avem acces la astfel de ouă, nu înseamnă că ar trebui să le excludem. Oul este un aliment mult prea important pentru sănătate.
Flaviu Irimie
Alte stiri