GREVĂ în Sănătate
Luni, 25 Noiembrie, 2013
Angajaţii din sistemul sanitar au intrat luni în grevă de avertisment, reprezentanţii Federaţiei Sanitas spunând că în unităţile sanitare este oprită activitatea timp de două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele. Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar sunt în grevă de avertisment, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că ministrul Sănătăţii "nu a jucat corect" şi le-a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă.
Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi că a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.
Preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat luni că dacă greva va fi declarată ilegală, angajaţii din sistemul sanitar vor depune, la unităţile la care lucrează, cereri să primească toate liberele restante din acest an, pentru zilele suplimentare lucrate (potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă, lipsa solicitării scrise a angajatorilor pentru muncă suplimentară este ilegală).
Activitatea în spitalele din Mureş şi Bistriţa-Năsăud se desfăşoară normal, în Mureş cadrele medicale spunând că participă la greva de avertisment "în semn de solidaritate" cu colegii din ţară, dar fără încetarea activităţii, în timp ce la Bistriţa liderii sindicali se plâng de refuzul medicilor.
Peste o sută de asistente medicale, personal auxiliar, dar şi medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, s-au adunat, luni dimineaţă, la ora 8.00, în holul Clinicii de Chirugie nr. 1 Cluj-Napoca, unii având în piept insigne ale Sindicatului Sanitas pe care scrie "Grevă".
Pe lângă asistente medicale, infirmiere, ambulanţieri şi personal auxiliar, la protest participă şi medici, care spun că până la ora 10.00 sunt oprite inclusiv operaţiile şi se va interveni doar în cazul urgenţelor.
La SJU Gorj medicii au participat la grevă; în Mehedinţi nu a fost oprită activitatea în spitale.
Sute de cadre medicale din Argeş, Prahova şi Constanţa au participat la greva de avertisment. Majoritatea angajaţilor SJU Braşov nu au făcut grevă. Liderii sindicali reclamă ameninţări. La Spitalul Judeţean Timişoara pacienţii nu sunt lăsaţi să intre în unitate până la finalul grevei.Sursa Mediafax.
Alte stiri