Carnea roşie, bună sau rea?
Vineri, 23 August, 2013
Auzim în ultima vreme tot mai des îndemnuri de a renunţa la consumul de carne, în special la carnea roşie. Printre acuzaţiile ce i se aduc de către diferite autorităţi medicale şi de către vegetarieni se numără presupusele efecte cancerigene, aterogene, obezogene. Altfel spus, medicii dau vina pe consumul de carne pentru apariţia cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului şi obezităţii, deşi aceste boli erau rare până la apariţia alimentelor ultra-procesate:zahăr, făinuri şi uleiuri rafinate.
Deşi se încearcă mascarea acestui lucru, în trecut oamenii consuma mai multă carne decât în prezent şi obişnuiau să consume carne grasă şi cu toate astea erau mai sănătoşi decât în prezent. Motivul? Nu consumau atâtea dulciuri, uleiuri industriale, produse de patiserie câte se consumă în zilele noastre, iar carnea era de calitate, provenită de la animale crescute în gospodărie, hrănite cu furaje naturale sau pe păşune.
Astăzi se consumă mai puţină carne per total, dar mult mai multe cărnuri procesate de tipul mezelurilor cu amidon, proteină din soia, aditivi alimentari periculoşi.
Carnea roşie e unul din cele mai nutritive alimente pe care le putem consuma. E foarte bogată în vitamine B şi în mod special în vitaminele B6 şi B12, în care tot mai mulţi oameni sunt deficitari. Ambele vitamine sunt importante pentru buna funcţionare a procesului de metilare, care reglează (printre altele) detoxifierea organismului şi procesele mentale şi emoţionale, iar B12 e importantă pentru prevenirea şi tratarea anemiei.
Are un conţinut de minerale foarte crescut, fiind una din cele mai bune surse de fier şi zinc, două minerale a căror deficienţă e larg răspândită în zilele noastre. Fierul conţinut este cel de tip hemic (fier organic), cu absorbţie şi utilizare crescute în organism, fiind de mare ajutor în prevenirea şi tratarea anemiei atât de prevalente astăzi. Zincul este important pentru funcţionarea sistemului hormonal (creşte nivelul de testosteron, potenţa sexuală şi fertilitatea) şi a unor enzime importante, are rol de antioxidant şi este esenţial pentru dezvoltarea creierului. De asemenea, zincul este important pentru producţia de acid clorhidric în stomac, necesar unei bune digestii a alimentelor şi protecţiei împotriva paraziţilor. Dincolo de conţinutul în fier şi zinc, carnea roşie este bogată în oligoelemente, fiind o sursă bună de crom, seleniu şi mangan, printre altele.
Grăsimea de pe carnea roşie este şi ea foarte nutritivă şi nu provoacă nici una din bolile pe care susţin atât de mulţi că le-ar provoca. Grăsimea de vită este o sursă bună de acid steric, care s-a dovedit că reduce nivelul colesterolului în sânge şi este unul din principalii combustibili utilizaţi de inimă. Unii susţin câ tocmai utilizarea acestui acid gras (produs şi în organismul nostru) ca şi combustibil de către inimă e motivul pentru care nu se întânesc cazuri de cancer de inimă. Seul de vită mai conţine şi acid palmitoleic, cu proprietăţi antimicrobiene. De ce credeţi că bătrânii făceau săpun din seu şi untură? Acum ştiţi de ce.
Grăsimea de vită conţine şi cantităţi mici de acizi graşi esenţiali omega 3 şi 6, în proporţii echilibrate. În plus, ea conţine diferiţi antioxidanţi proveniţi din hrana animalelor (din verdeaţă, evident, nu din furaje cu soia) şi aduce un aport de vitamine liposolubile A, D şi în special E şi K.
Carnea roţie îndeplineşte toate condiţiile unui aliment sănătos, echilibrat şi de bază în dieta omului. E foarte bogată în proteine de o valoare biologică crescută, iar colegenul pe care îl conţine din belşug este o sursă bună de aminoaizi cu sulf, implicaţi în reglarea procesului de metilare, în detoxifiere, în producerea de antioxidanţi endogeni (glutation) şi în refacerea ţesuturilor conjunctive.
Urmează cireşele de pe tort, pentru că avem două. Carnea roşie este una din cele mai bune surse alimentare de coenzima Q10, un compus cu puternic efect antioxidant şi implicat în producerea energiei la nivel celular. A doua cireaşă este prezenţa acidului linoleic conjugat în grăsimea rumegătoarelor, un compus care s-a dovedit prin studii ştiinţifice că oferă protecţie împotriva cancerului, combate inflamaţia şi favorizează arderea grăsimii.
Aşa cum probabil vă daţi seama, e mai bine să consumăm carne roşie provenită de la animale crescute în libertate, pe păşune, pe cât posibil netratate cu antibiotice. Totuşi, faptul ca nu avem de unde să ne procurăm carne de la ţară nu constituie un motiv de a nu consuma carne roşie. Cea din comerţ e un compromis bun, chiar dacă uneori mai conţine şi ceva reziduuri de antibiotice şi nu este la fel de nutritivă ca şi cea de la ţară.
Carnea roşie este benefică pentru toţi. Cei care susţin că se simt mai bine fără carne o fac pentru că au un sistem digestiv compromis, care nu e în stare să digere proteinele animale (în special carnea roşie) corespunzător. Soluţia este cea a progresului lent, adică creşterea progresivă a cantităţii de carne consumată şi refacerea sistemului digestiv. A elimina carnea roşie, împreună cu alte produse şi grăsimi animale, constituie o mare greşeală, care va compromite şi mai mult sistemul digestiv.
Flaviu Irimie
Alte stiri