1, 2, 3, 6, 8 mese pe zi?
Vineri, 09 August, 2013
Una din cele mai frecvente neclarităţi ale oamenilor legate de alimentaţie este aspectul numărului zilnic de mese. Cei mai mulţi se asteaptă la un răspuns de genul: "6 mese pe zi, cu un interval de 2.75 ore între ele. Dacă mănânci una în plus te îngraşi, daca mănânci una în minus corpul tău intră în stare de urgenţă. Iată, acesta e numarul magic."
Da, sigur. Acum să trecem la lucruri serioase. Cel mai potrivit număr de mese pe zi e acela la care corpul tău răspunde cel mai bine. Nu există un standard în acest sens. În mod tradiţional se consumă 3 mese principale pe zi. Mai recent, nutriţioniştii ne îndeamnă sa consumăm 5-6 mese mici pe zi, ca să nu ne "încărcăm" prea tare. În realitate, de-a lungul timpului omul a cunoscut o alternare între perioadele de lipsă a alimentelor cu cele de abundenţă. Omul a supravieţuit şi consumând o masă la câteva zile (un animal întreg consumat în câteva ore) ajungând în zilele noastre sa piardă efectiv numarul meselor, întrucât nu mai serveşte mese regulate, ci ronţăie şi bea calorii fără oprire, în timp ce lucrează, se uită la TV, doarme sau stă pe WC.
Studiile stiinţifice recente par să indice ca restricţia alimentară, practicată pe o perioadă scurtă de timp (12-16 ore de la ultima masă), alternată cu perioade de supraconsum alimentar (compensare), aduce multiple beneficii asupra sănătăţii, de la imbunataţirea concentrării şi creşterea nivelului de energie, la eliminarea din corp a toxinelor şi celulelor moarte, reglarea metabolismului şi chiar o mai bună funcţionare a insulinei.
Asta nu înseamnă ca există un număr perfect care dă rezultate pentru toată lumea. Tot ce ne indică aceste studii e faptul ca ne hrănim într-un mod de-a dreptul nenatural, întrucât mâncăm fără oprire, iar atunci când nu mâncăm, consumăm dulciuri, ronţăieli, stimulente, aşa încât corpul nostru nu mai cunoaşte repausul alimentar, o parte importantă a ciclului nostru natural.
Unii oameni susţin că se simt mult mai bine când sunt pe nemâncate şi că nu servesc micul dejun de teamă să nu le reducă capacitatea de lucru. Altii se jură ca dacă nu înghit ceva la fiecare jumătate de oră sunt "leşinaţi de foame". Personal, mă simt cel mai bine cu un numar mediu de 3 mese pe zi. În perioadele în care mă simt odihnit şi plin de energie pot să merg si cu 2, iar atunci când am parte de nopţi nedormite, stres şi oboseală acumulată se întamplă să consum şi 4. A cincea masă, daca se întâmplă să o consum, nu prea îşi mai găseşte locul.
Ca o regulă generală, dacă simţi nevoia de a mânca în continuu, sau de a bea cafea, suc, sau de a ronţăi mereu ceva, e foarte posibil să suferi de rezistenţă la insulină (stare premergătoare diabetului zaharat de tip II) şi oboseală cronică. Numărul de mese pe zi care ni se potriveşte cel mai bine depinde şi de serviciul sau activitatea pe care o desfăşurăm, de starea generală de sănătate şi de personalitatea şi stilul de viaţă al fiecăruia. Unii preferă o viaţă mai activă, întreprinzătoare, fiind mereu în urmărirea progresului, în timp ce alţii preferă doar să îşi faca treaba la servici şi să petreacă restul timpului relaxându-se cu prietenii. Un număr mai mic de mese pe zi e mai potritivit în cazul celor dintâi, întrucât o uşoară stare de foame creşte productivitatea, în timp ce un număr mai ridicat al meselor va oferi o stare de lene şi relaxare, ideale pentru a sta în faţa televizorului sau pentru a te distra cu prietenii intr-un local.
În ceea ce priveşte slabirea şi îngrăşarea, e bine de ştiut că în cazul unui număr scăzut al meselor au loc urmatoarele schimbări în organism: stabilizarea glicemiei, scădera nivelului de insulină, creşterea celor de glucagon şi hormon de creştere, utilizarea mai eficientă a cortizolului şi adrenalinei. Toate aceste procese favorizează arderea grăsimii şi creşterea masei musculare. În trecut, culturiştii consumau 3 mese pe zi (celebrul Serge Nubret doar 1 sau 2) şi aveau fizicuri mai bune şi cu mai puţini steroizi decât cei din zilele noastre.
Totuşi, un număr prea scăzut de mese pe zi (1-2) nu este deloc indicat celor cu diabet zaharat în stare avansată şi celor cu oboseală cronică extremă (sau clinică, altfel spus). Aceştia nu mai au capacitatea de a elibera energie din rezervele organismului, depinzând de un aport exogen constant.
Aşadar, care e numărul ideal de mese pe zi? Vă las pe voi să spuneţi.
scris de FLAVIU IRIMIE
Alte stiri