Campia Turzii, despre Campia Turzii
Cele mai stravechi urme materiale de viata omeneasca care au fost scoase la iveala dateaza din faza timpurie a epocii neolitice.
Epoca veche a antichitatii este reprezentata de mai multe probe arheologice si numismatice apartinand perioadei cand Dacia era provincie romana(secolele II si III e.n.) identificate in sus-numita arie, intre care si urmele mai multor asezari.
Din vremea de dupa retragerea la sud de Dunare a stapanirii imperiale a Romei, in asa numita epoca a marilor migratii a popoarelor (secolele IV-X), este semnalata recenta descoperire arheologica in teritoriul orasului Campia Turzii, a urmelor unei asezari a populatiei daco-romane, locuirea fiind datata in secolele IV-V. In acelasi loc, s-au gasit resturi de complexe-locuinte si bordeie - mai noi, care provin din secolul VIII, ceea ce demonstreaza faptul ca, in asezarea aceasta a fost reluata locuirea de catre elementul autohton, romanizat, populatie rurala cu indeletniciri campenesti.
Tot din secolele marilor migratii se mai cunoaste trecerea pe aici a avarilor (probabil in anul 700 - inceputul secolului VIII), de la care au ramas morminte, precum si existenta in zona a unei asezari din secolele VII-IX, apartinand populatiei autohtone, impreuna cu urme de cultura materiala de epoca (cioburi de lut ars).
Abordand istoria orasului, se poate afirma ca acesta se numara printre cele mai vechi asezari atestate documentar in Transilvania evului mediu, intrarea sa in istorie petrecandu-se in urma cu 780 de ani.
Localitatea purtand numele de Campia Turzii s-a infiintat in anul 1925, prin Decret Regal, prin unificarea celor doua comune situate una langa cealalta, Ghiris si Sincrai.
Intrarea in istoria tarii a celor doua asezari, Ghiris si Sincrai, este fixata in scris de vechi documente care le atesta existenta.
Mai intai o prima mentionare documentara, datand din anul 1219, despre satul Sincrai, ce atunci se identifica cu mosia regala, asezarea purtand chiar in denumirea sa, pe cea de \\\"sat al Sfantului Rege\\\". Ghirisul si-a aflat prima sa atestare documentara intr-un document de la anul 1292, in care este pomenit ca mosie.
In anul 1610 localitatea Ghiris este ridicata la rangul de targ, iar in anul 1950 Campia Turzii devine oras.
In 11 noiembrie 1998, prin Legea nr. 204 orasul Campia Turzii este declarat municipiu.