Saturday, 25 January, 2025

Turda, Ioan Ratiu, 54/3, Tel. 0264312565 , dacicusmedia@gmail.com, afaceriardelene@gmail.com

Tradiții internaționale

Anglia

‘Merry Christmas!’

Un englez pe nume John Calcott Horsley a ajutat la popularizarea traditiei de a trimite felicitari de Craciun cand a inceput sa produca cartonase mici pe care aveau pictate scene festive in 1830. Oficiile postale in Anglia si Statele Unite au ajutat la cresterea uimitoare in popularitate a felicitarilor.

Popoarele celtice si teutonice au crezut de foarte mult timp in puterile magice ale vascului. Se credea ca are posibilitatea de a vindeca ranile si de a creste fertilitatea. Celtii puneau vasc in casele lor pentru a aduce noroc si pentru a alunga spiritele rele. In timpul sarbatorilor in era victoriana englezii agatau ramurele de vasc in casa iar cand cineva statea sub o ramurica, acea persoana era sarutata de alta persoana din camera, comportament foarte ciudat in acea perioada.

Budinca cu stafide este un fel de mancare care dateaza din Evul Mediu. Seu, faina, zahar, stafide, nuci si condimente sunt puse in o bucata de panza si fierte pana ingredientele se maresc destul de mult incat sa umple panza. Amestecul este apoi feliat si se adauga frisca.

Colindatul a inceput tot in Anglia. Muzicieni ambulanti calatoreau din oras in oras, vizitand castele si casele bogatilor. In schimbul spectacolului muzicienii sperau sa primeasca o masa calda sau bani.

Finlanda

‘Hyvaa Joulua!’

Multi finlandezi viziteaza saune in ajunul Craciunului. Familiile se intalnesc si asculta impreuna emisiunea de radio nationala “Pace de Craciun”. Un obicei pastrat de multi este cel de a vizita mormintele rudelor decedate.

Franta

‘Joyeux Noel!’

In Franta Craciunul este numit Noel. Aceasta vine din fraza ‘les bonnes nouvelles’, care inseamna vesti bune si se refera la biblie.

In sudul Frantei unii oameni ard busteni in seminee din ajunul Craciunului pana in ziua Anului Nou.

Germania

‘Froehliche Weihnachten!’

Decorarea copacilor pereni a facut intotdeauna parte din traditia germana a solstitiului de iarna. Primii pomi de Craciun decorati si numiti dupa sarbatoarea crestina au aparut in Strasbourg, Alsacia la inceputul secolului 17.

Dupa 1750 pomii de Craciun au inceput sa apara si in alte parti ale Germaniei, si mai ales dupa 1771 cand Johann Wolfgang von Goethe a vizitat Strasbourgul si a inclus pomul de Craciun in nuvela sa “Suferinta tanarului Werther”.

In 1820 primii imigranti germani au decorat pomi de Craciun in Pennsylvania. Dupa ce Printul Albert al Germaniei s-a casatorit cu Regina Victoria, acesta a introdus in Anglia traditia pomilor de Craciun. In 1848 primul ziar american avea un pom de Craciun in una dintre paginile sale, raspandind traditia in aproape fiecare casa in doar cativa ani.

Norvegia

‘Gledelig Jul!’

Norvegia este locul de nastere a buturugii Yule. Norvegienii antici foloseau buturuga Yule pentru a sarbatori reintoarcerea soarelui la solstitiul de iarna. Yule vine din cuvantul norvegian “hweol”, care inseamna roata. Norvegienii credeau ca soarele era o mare roata de foc care se rostogolea inspre si apoi se indeparta de Pamant.

V-ati intrebat vreodata de ce semineul este atat de important in viziunea Craciunului? Aceasta traditie se trage din partea buturugii Yule.

Suedia

‘God Jul!’

Majoritatea scandinavilor o onoreaza pe Sfanta Lucia in fiecare an pe 13 Decembrie. Celebrarea Sfintei Lucia a inceput in Suedia dar s-a raspandit in Danemarca si Finlanda pana la mijlocul secolului 19.

In aceste tari sarbatoarea este considerata inceputul sezonului de Craciun si din aceasta cauza este numit cateodata si ‘Micul Yule’. In mod traditional cea mai mare fiica din fiecare familie se scoala devreme si ii trezeste pe ceilalti membri ai familiei imbracata in o rochie alba lunga cu o esarfa rosie, purtand o coroana facuta din crengute cu 9 lumanari aprinse. Toata ziua ea este numita ‘Lussi’ sau ‘Lussibrunden’ (mireasa Lussi).

Vanatorile si partidele de pescuit de ziua Sfintei Lucia erau facute la lumina tortelor si oamenii isi iluminau pe cat posibil casele. Noaptea barbatii, femeile si copiii carau torte in o parada, noaptea terminandu-se cand toti isi aruncau tortele pe o claie de paie, facand astfel un foc urias.

Sursa : ghidcraciun.ro

Tag-uri : traditii internationale, traditii tari straine, traditii straine, traditii germania, traditii finlanda, traditii anglia, traditii suedia, traditii norvegia, traditii franta, traditii internationale, traditii tari straine, traditii straine, traditii germania, traditii finlanda, traditii anglia, traditii suedia, traditii norvegia, traditii franta.

Alte articole din aceeasi categorie

Photo

Sărbători importante la români

Sfântul Andrei Românii își sărbătoresc patronul spiritual, pe Sfântul Andrei, la 30 noiembrie. Întâmplarea a făcut ca ziua naționala, 1 decembrie momentul unirii provinciilor românești, să se celebreze a doua zi. ...Citeste mai mult

Photo

Tradiții despre cultul funeral la români

Ceremoniile de înmormantare sunt moștenite de la români. Aceștia puneau în fața casei unde exista un mort un chiparos, copac ce nu mai putea imboboci după ce a fost tăiat. Coloniștii români ...Citeste mai mult

Photo

Tradiții de nuntă la români

Este bine cunoscut că omul, în viața de pe pământ, trece prin trei momente foarte importante: botezul, nunta și înmormântarea. Toate trei au o legătură deosebită cu viața religioasă a ...Citeste mai mult

Photo

Tradițiile nașterii la români

 Ursitoarele Credința în ursitoare, în puterea lor de a croi soarta fiecărui om, a fost și mai este încă răspândită și înrădăcinată în sânul poporului român, ea fiind moștenită de la romani. Sunt ...Citeste mai mult