Planeta Uranus, despre planeta Uranus
Uranus este a șaptea planetă de la Soare și a treia că mărime (după diametru). Uranus este mai mare ca diametru însă mai mică sub aspectul masei decât Neptun.
Plasat pe o orbită de 19 ori mai îndepărtată de Soare decât cea a Pământului, Uranus, ca și Neptun, primește foarte puțină căldură. Cu un diametru de 52.000 km, Uranus este de 2 ori mai mic decât Saturn, dar de 5 ori mai mare decât Terra (Pământul). Este înconjurat de inele întunecate și are 27 sateliți.
Majoritatea planetelor se învârt pe o axă aproape perpendiculară pe planul eliptic, însă axa lui Uranus este aproape paralelă cu elipsa.
Uranus este compusă în mare parte din stânci și felurite ghețuri, cu doar 15% hidrogen și puțin heliu (în contrast cu Jupiter și Saturn care conțin mai mult hidrogen). Uranus (și Neptun) sunt în multe privințe similare sub aspectul miezului cu Jupiter și Saturn mai puțin stratul imens de hidrogen metalic lichid. S-ar zice că Uranus nu ar avea un miez stâncos ca și Jupiter și Saturn, dar mai degrabă materialul său este mai mult sau mai puțin distribuit uniform.
Atmosfera lui Uranus este de aproape 83% hidrogen, 15% heliu și 2% metan.
Culoarea albastră a lui Uranus se datorează absorbției culorii roșii a metanului în atmosfera superioară. Ar putea să existe benzi de culoare ca pe Jupiter însă sunt ascunse vederii de stratul protector de metan.
Câmpul magnetic al lui Uranus prezintă o ciudățenie și anume: nu este centrat în centrul planetei, ci, dimpotrivă, este înclinat cu aproape 60 de grade față de axa de rotație. Este generat cel mai probabil de o mișcare la adâncimi relativ reduse în interiorul lui Uranus.
Taguri: Planeta Uranus, despre planeta Uranus, planeta Uranus, despre planeta Uranus
Alte articole din aceeasi categorie
![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/04302013161243planeta pluto.jpg)
Planeta Pluto(Pluton), despre planeta Pluto
Pluton (sau Pluto) este o planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca mărime după Eris. A fost descoperită în anul 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh. Până în ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/04302013140205planeta neptun.jpg)
Planeta Neptun, despre planeta Neptun
Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, este a patra planetă după diametru și a treia după ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/04302013135045planeta saturn.jpg)
Planeta Saturn, despre planeta Saturn
Saturn este a șasea planetă de la Soare și a doua ca mărime din Sistemul Solar, după Jupiter. Împreună cu Jupiter, Uranus și Neptun, Saturn este clasificat ca un gigant ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/04302013134458planeta jupiter.jpg)
Planeta Jupiter, despre planeta Jupiter
Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este cea mai mare dintre toate planetele din Sistemul solar. Are diametrul de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/04302013133828planeta marte.jpg)
Planeta Marte, despre planeta Marte
Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a sistemului solar, a cărei denumirea provine de la Marte, zeul roman al războiului. Uneori mai este numită și „planeta roșie” datorită ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/04302013132939planeta Pamant.jpg)
Planeta Pământ, despre planeta Pământ
Pamantul sau Terra (Planeta Albastra), planeta noastra, este singura planeta din Sistemul nostru Solar pe care exista viata. Tot ce avem nevoie ca sa traim se gaseste dedesubtul unei atmosfere ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/03262013161028poza planeta venus.jpg)
Planeta Venus-despre planeta Venus
Venus este cea de-a doua planeta de la Soare. Este cel mai stralucitor corp ceresc, cu exceptia Lunii Pamantului. Este singura planeta a Sistemului Solar numita dupa o femeie.Venus este ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/03182013150728capitalele europei.jpg)
Capitatele Europei
Amsterdam Capitala Olandei, este strabatut precum o panza de paianjen, radial si circular, de canale si strazi. In nord, la mijlocul diametrului sau, se afla gara feroviara centrala, Centraal Station. Dincolo ...Citeste mai mult![Photo](https://afaceriardelene.ro/i/poze/03162013182043descărcare.jpg)