Planeta Marte, despre planeta Marte
Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a sistemului solar, a cărei denumirea provine de la Marte, zeul roman al războiului. Uneori mai este numită și „planeta roșie” datorită înfățișării sale văzută de pe Pământ. Culoarea roșiatică se explică prin prezența pe suprafața sa a oxidului de fier.
Marte este o planetă telurică (de tip terestru) cu o atmosferă subțire; printre caracteristicile suprafeței se numără și craterele de impact ce amintesc de Lună, dar și vulcani, văi, deserturi si calote glaciare polare ce amintesc de Pământ. Pe Marte se gaseste cel mai înalt munte cunoscut al sistemului solar, Olympus Mons(26.000 m alt.), precum și cel mai mare canion, numit Valles Marineris.
Marte are doi sateliți mici și diformi, Phobos si Deimos, care însă ar putea fi doar doi asteroizi capturati cândva de gravitatia planetei. Marte poate fi văzut de pe Pământ si cu ochiul liber. Magnitudinea aparentă atinge -2,9, luminozitate depăsită doar de Soare, Venus, Lună si uneori si de Jupiter.
Ziua martiana durează cu o jumătate de oră mai mult decât ziua terestră și este uneori numită sol iar anul marțian durează aproape cât doi echivalenți pământești. Sateliții lui Marte sunt în număr de doi, numiți după câinii zeului Marte (Phobos si Deimos). Aceștia sunt niște corpuri mici, întunecate și puternic marcate de cratere, la origine putând fi niște asteroizi captați de gravitația Planetei Roșii. Satelitul Phobos, datorită perioadei sale de revoluție siderală mult mai mică decât perioada de rotație siderală a planetei, are mișcare aparentă de la vest spre est și răsare și apune de câte 2 ori într-o zi martiană.
Compoziția atmosferei: 95% dioxid de carbon, 3% azot, 1,6% argon, conținând urme de oxigen si apă. Atmosfera este prăfoasă, oferind cerului marțian o culoare maroniu-roșcată.
În lunile de iarnă, când polii sunt permanent în umbră, suprafața îngheață atât de puternic încât 25-30% din întreaga atmosferă se condensează în bucăți groase de gheață din CO2.
Marte are anotimpuri ce se aseamănă celor de pe Pământ. Totusi, ele sunt de două ori mai lungi, iar distanta mai mare fată de Soare face ca anul martian să fie de aproape două ori mai mare ca al planetei noastre. Temperaturile variază între –140 °C (−220 °F) și 20 °C (68 °F).
De asemenea, Marte are cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar. Acestea pot varia între furtuni pe areale mici și furtuni ce acoperă întreaga planetă. Ele tind să apară când Marte e in poziția cea mai apropiată de Soare, si crește temperatura la sol.
Sol sau zi marțiană, este durata echivalentă a unei rotații în jurul axei proprii a planetei Marte. Valoarea ei este în jur de 24 ore 39 minute si 35 secunde.
Taguri: Planeta Marte, despre planeta Marte, planeta Marte, despre planeta Marte
Alte articole din aceeasi categorie