Octavian Cotescu
Octavian Cotescu
Octavian Cotescu s-a nascut la 14 februarie 1931 la Dorohoi. A urmat Scoala Primara din str. Toma Cosma din Iasi (1938-1942), Liceul National (1942-1944), Liceul Militar din Iasi, mutat la Timisoara si Pitesti (desfiintat in 1945). Revenit la Iasi reia cursurile Liceului National.
La Iasi, tanarul Cotescu se vede atras de scena, de spectacolul teatral, fapt care il determina sa se prezinte in fata unei comisii de selectie pentru colectivul de teatru al organizatiei Apararea patriotica. Reuseste si incepe sa joace prin intreprinderile iesene, prin cazarmi.
In vara lui 1946, pe scena cinematografului Popovici din Botosani, se juca O zi de odihna, de Valentin Kataev cu Octavian Cotescu ca interpret si regizor.
Elev in clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, in toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul iesean. Si reuseste.
Cu rolul Mircea Vadu din Cumpana, Cotescu isi sustine examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo in 1950. Este repartizat, la absolvire, la Teatrul Municipal din Bucuresti, debutand in Padurea de Nikolai Ostrovski, la 12 mai 1951.
Au urmat o serie de mari roluri de teatru, neuitat fiind cel al lui Catavencu din "O scrisoare pierduta", in care mai poate fi vazut si azi, pentru ca spectacolul a fost filmat si televiziunile il reiau periodic, spre deliciul celor care il revad sau al celor care il vad pentru prima oara.
A fost Tom din "Menajeria de sticla" de Tennessee Williams, in regia lui Liviu Ciulei, Gogu din "Prostii sub clar de luna" de Teodor Mazilu, in regia lui Lucian Pintilie, care l-a mai distribuit in "Biedermann si incendiatorii" de Max Frisch, "D'ale Carnavalului" de Caragiale, unde a fost un neuitat Nae Girimea, in "Revizorul" de Gogol, spectacolul care a fost interzis si in urma caruia Pintilie a trebuit sa plece din tara; a jucat in "Nu sunt Turnul Eiffel" de Ecaterina Oproiu, sub bagheta regizorului Valeriu Moisescu, in "Tango" de Mrozek, regizat de Radu Penciulescu, in "Macbeth" sub bagheta lui Liviu Ciulei, in "Tandrete si abjectie" de Teodor Mazilu, regia Cornel Todea si Adrian Georgescu, in "Acesti nebuni fatarnici" de Mazilu, in regia lui Emil Mandric, in "Anecdote provinciale" de Vampilov, regia Valeriu Moisescu, in "Unchiul Vania" de Cehov, in regia lui Laurentiu Azimioara, in "Minetti" de Thomas Bernhard, regizat de Anca Ovanez, in "Maestrul si Margareta" de Bulgakov, in regia Catalinei Buzoianu, in "Tartuffe" de Moliere si "Cabala bigotilor" de Bulgakov, regizate de Al. Tocilescu.
In 1960 este angajat la Institutul de Arta Teatrala Cinematografica, la Catedra de Arta actorului; in 1967 devine lector; in 1970, conferentiar; in 1977, prin concurs, devine profesor universitar si este numit sef de catedra la Arta actorului
In 1981 este ales rector al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", apoi reales in 1984.
Ca profesor, a condus clase de actori care au ajuns sa aiba, la randul lor, un loc aparte in inima publicului.
O bogata teatrografie, filmografie, aparitii la televiziune, teatru radiofonic ni-l releva pe Octavian Cotescu, staruind in constiinta multor generatii, mai vechi si mai noi, ca un actor complet, devotat teatrului romanesc, slujit exemplar, continuu, cu profesionalism si iubire patimasa. In 1985, Octavian Cotescu a primit Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru intreaga activitate.
A incetat din viata la 23 august 1985, la Sinaia
Tag-uri : octavian cotescu, actorul octavian cotescu,actorul de teatru octavian cotescu, actor de teatru,
Alte articole din aceeasi categorie