Curiozități geografice
Stratus, cel mai jos nor – norii Stratus se prezinta ca un strat omogen de culoare cenusie, format datorita racirii stratului inferior al atmosferei si turbulentei provocate de vant sau din ascensiunea unei paturi de ceata in urma incalzirii suprafetei terestre sau a intensitatii vantului. Dealtfel, acesti nori mai poarta numele de “ceata inalta”. La amiaza se subtiaza si dispar sub forma de bancuri de ceata purtate de vant. Din acesti nori poate rezulta ninsoarea cu fulgi de zapada foarte mici.
Cirrus, cel mai inalt nor – formati din ace de gheata, norii Cirrus au o culoare alb-stralucitoare, o consistenta redusa, lasand sa se vada bine Soarele, Luna sau Stelele. Structura lor este filamentara, dar forma sub care se prezinta este variabila: uneori apar ca niste linii cu carlige la capete, alteori sunt mai compacti; mai pot avea aspect de fulgi sau pot fi rasfirati ca ramurile unui copac. Acesti nori pot fi purtati de curentii de aer adesea pe distante de mii de kilometri. Cand sunt la orizont au o culoare galbuie, colorandu-se in rosu viu la rasaritul si apusul Soarelui. Acesti nori prevestesc schimbarea vremii, anuntand timpul ploios.
Halemaumau, lacul de lava cu cea mai puternica iradiatie de caldura – (peste 300 mil calorii pe secunda) se afla situat in coltul de SV al marelui crater de prabusire (4,5 km diametru, 230 m adancime) al vulcanului activ Kilauea “Gura Dragonului”.
Kwajalein, cel mai mare atol (insula în forma de inel, formata în marile calde din schelete de corali) – inelul coraligen, lung de 283 km inchide o laguna cu o suprafata de 2850 km?. Insula face parte din arhipelagul Marshall, situat in Pacificul Central (Micronezia) imediat la N de Ecuador. Are o forma aproape ovala, masurand 65 km lungime si aproape 30 km latime.
Marea Bariera de Corali, cea mai lunga bariera coraligena – (2027 km dupa alte surse 2300 km de la 2-150 km latime pana la peste 250 m grosime; 200.000 km? suprafata). Se desfasoara in Marea Coralilor ( Oceanul Pacific) de-a lungul tarmului de N-E al Australiei, de la Insula Heron in S, pana la insula Murray in N, din stramtoarea care desparte insula Noua Guinee de continentul australian. Este alcatuita din circa 2500 de ingramadiri de recife si insulite coraligene. Coralii traiesc in colonii compuse din numerosi din indivizi, pe masura ce unii dintre acestia mor peste scheletele lor se formeaza alte colonii si astfel ia nastere un calcar coraligen puternic cimentat, alcatuit din acumularea de schelete. Se intalnesc numai in regiunile tropicale, acolo unde temperatura apei depaseste 20 ? C si traiesc aproape de suprafata apei, pana la adancimi de circa 60 m. Regiunea Marea Bariera de Corali se caracterizeaza printr-o extrem de bogata si variata lume animala, deoarece aici exista multa lumina, oxigen si caldura, suficienta hrana, adaposturi. In apele Marii Bariere de Corali traieste “tridacna”, cea mai mare scoica (pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate) de pe planeta, numita de pescarii filipinezi ”carapacea mortii” deoarece poate apuca si taia cu valvele ei piciorul sau bratul unui om. Aici se afla paradisul broastelor testoase uriase, intre care “caretta” ce atinge o greutate de 750 kg. Printre vietuitoarele otravitoare si periculoase se numara pestele Symanceia trachynis, cu muscaturi mortale, meduza “Chironex fleckeri”, care are un val de tentacule fine ce poate atinge 10 m.
Angel, cascada cu cea mai inalta cadere de apa – (979 m, dupa alte surse 1005 m). Este situata in SE Venezuelei, pe platoul Auyantepui din cadrul Podisul Guyanelor, pe un subafluent al fluviului Orinoco. Cascada situata in plina jungla este greu accesibila. In afara unui lung parcurs fluvial se mai poate ajunge la ea pe calea aerului. Amerindienii o numesc “Cherun-Meru”.
Calama, cel mai uscat loc – oras in N statului Chile(America de Sud), in provincia Antofagasta, la 2264 m altitudine, in apropierea caruia in desertul Atacama nu s-a semnalat, in timpurile istorice, nici o ploaie.
Tag-uri : curiozitati geografice, curiozitati, ciudatenii geografice, ciudatenii, curiozitati geografice, curiozitati, ciudatenii geografice, ciudatenii.
Alte articole din aceeasi categorie