Wednesday, 04 December, 2024

Turda, Ioan Ratiu, 54/3, Tel. 0264312565 , dacicusmedia@gmail.com, afaceriardelene@gmail.com

Capitatele Europei

Amsterdam

Capitala Olandei, este strabatut precum o panza de paianjen, radial si circular, de canale si strazi. In nord, la mijlocul diametrului sau, se afla gara feroviara centrala, Centraal Station. Dincolo de acest diametru se afla zona portuara si industriala.
Printre obiectivele care merita vizitate in Amsterdam, se numara:
Dam, locul care a fost, inca din sec. 13, inima orasului se afla la intersectia a mai multe mari artere: Damrak, Kalverstraat, Rokin si Damstraat. 
Madame Tussaud Scenerama, replica olandeza a celebrului muzeu al figurilor de ceara ne introduce in atmosfera atelierelor lui Rembrandt si Bosch; el prezinta multe personaje istorice cunoscute. Un etaj este dedicat integral vietii din oras, in Secolul de aur.
Vincent van Gogh Museum este amplasat intr-o cladire moderna, in care se afla cel mai mare tezaur de opere semnate de artist: peste 200 de picturi, 600 de scrisori si 500 de desene. Sunt expuse de la operele de inceput ( Mancatorii de cartofi), la tablouri din urmatoarele etape ale creatiei artistului (Camera Galbena, Camera din Arles) si pana la ultimele picturi, sumbre, pline de mister si neliniste (Campul de Grau cu Corbi, Tufisuri). Pot fi vazute aici si lucrari ale unor pictori straini (Gauguin, Manet, etc.). Exista si o colectie foarte bogata de stampe japoneze, adunate chiar de Van Gogh. Periodic, exponatele sunt regrupate pe diferite tematici.
Palatul Regal este de fapt vechea Primarie, care in 1808 sub Louis Bonaparte, a fost transformata in resedinta regala. O constructie clasica, asezata pe 13.659 de piloni din lemn, asa cum sunt si edificiile venetiene. Se fac remarcate timpanele sculptate de Artus cel Batran din Anvers. In holul mare se poate admira o sculptura care-l reprezinta pe Atlas sustinand globul pamantesc. Cladirea gazduieste simpozioane, conferinte si vizite ale sefilor de state straini.
Muzeul Municipal cuprinde o bogata colectie de arta moderna. Expune lucrari ale unor mari creatori: Picasso, Chagall, Cezanne, Mondriaan, Matisse, Kandinski, de Koonink; sunt prezenti si mari artisti, in special americani, care ilustreaza arta celei de-a doua jumatati a secolului 20: Wrahol, Lichteinstein, etc

Barcelona

Barcelona este capitala Spaniei, a Cataloniei, o capitala sofisticata, eleganta si romantica. Oferta culturala este imensa: vestigii romane, impresionante mosteniri arhitecturale gotice, unicatele Gaudi; urmele vietuirii in oras ale lui Picasso, Miro, Dali; mari serbari, o viata nocturna fabuloasa. 
Sagrada Familia – lucrarile au inceput in 1882; Gaudi le preia in 1891. Cripta (neo-gotica, o rotonda cu 7 capele) si absida (alte 7 capele avand pe laturi doua scari in spirala care pleaca din cripta), au fost construite conform planurilor artistului; mai tarziu a fost ridicat un dom inalt; interiorul absidei este ornat cu capete de ingeri si figuri inlacrimate. Fatada Nasterii (la NE) si cele patru turnuri (100 m fiecare), realizate in 1925 si 1926, au o bogatie ornamentala coplesitoare; sculpturile prezinta scene din viata lui Iisus, grupate pe trei portaluri care simbolizeaza Speranta, Caritatea, Credinta; lateralele sunt delimitate de cel median prin doua coloane avand fiecare la baza cate o broasca testoasa – simbol al stabilitatii cosmosului, in cultura traditionala chineza). In partea superioara a portalului drept, al Credintei sunt reprezentate simboluri ale crestinismului: inima ranita a lui Iisus, lampa cu trei brate – Sfanta Treime; ciorchini de struguri si spicul de grau – euharistia, ochiul incastrat in palma unei maini – mana care conduce, ochiul care vede tot. Portalul median se termina cu Arborele vietii : un chiparos semnificand Divina Providenta pe care stau porumbeii din alabstru; in varful sau, litera T – initiala numelui lui Dumnezeu, in limba greaca; ansamblul este simbolul Sfintei Treimi. Din cele 4 turnuri aflate deasupra fatadei Nasterii, doar unul a fost finalizat (al Sf. Barnaba) inaintea mortii lui Gaudi. Fatada Patimilor (la NV), pentru care Gaudi a lasat desene, infatiseaza scene din ultima saptamana de viata a lui Iisus. Intrarea se face pe sub coloane oblice, lungi, puternice, care sugereaza oseminte. Prin intregul ansamblu, Gaudi a dorit sa exprime amploarea sacrificiului. Gaudi si-a imaginat opera drept cel mai mare templu al crestinatatii. Dupa aproape 120 ani de la punerea pietrei de temelie, terminarea constructiei este mai incerta ca niciodata.
Parcul Guell – construit intre 1900-1914, la comanda lui eusebio Guell, este un alt exemplu al originalitatii conceptiilor arhitecturale ale lui Gaudi. Locul propune parcursuri simbolice; incinta are la intrare doua pavilioane ornamentate cu mozaicuri de un colorit orbitor; in spatele celui din dreapta, se poate observa o grota destinata sa adaposteasca trasuri; are forma unui elefant cu trompa sprijinita de pamant. Intreaga constructie adaposteste un templu doric cu 86 de coloane care sustin enorma piata. Jumatatea sudica a pietei este marginita de o banca din piatra serpuind pe de zeci de metri; imensul spatar ondulat este format din mozaicuri viu colorate, ale caror motive ornamentale nu se repeta. Potrivit specialistilor parcul este singurul model urban cu adevarat nou al epocii “modern style”. Circulatia pietonala este delimitata de cea a trasurilor, fiecare avand parcursuri diferite, create cu o incomparabila imaginatie. Se intra prin grote tainice, populate cu intruchipari de animale fabuloase, cu mozaicuri complicate, cu insemne misterioase, crestine sau masonice; o lume a simbolurilor. 
Casa – Muzeu Gaudi – in incinta parcului, a fost locuita de artist in ultimele doua decenii ale vietii; pastreaza mobilierul, planuri, desene, biblioteca, obiectele personale ale lui Gaudi. De asemenea in cadrul Sagradei exista un alt muzeul al lui Gaudi, care expune planuri, schite ale Catedralei, obiecte personale ale artistului, carti, etc. La comanda magnatilor vremii, artistul a proiectat si construit palate fabuloase sublimand genial elemente preluate din gotic, arta maura si art nouveau.
Muzeul Picasso – este cel mai vizitat muzeu al Barcelonei, infiintat la propunerea lui Jaume Sarbartes. Inaugurat in 1962, cu o colectie destul de saraca, datorita pictorului Picasso, care face donatii muzeului, colectia se imbogateste cuprinzand in special lucrari de inceput ale artistului, picturi din perioada albastra si roz, cateva panze cubiste, ceramici. 

Berlin

Berlinul este un oras fascinant, care imbina respectul pentru valorile istoriei cu o ferma cutezanta de a-si croi un viitor pe masura. Muzee care fac parte dintre cele mai importante institutii culturale ale lumii, o arhitectura moderna ce valorifica talente de varf, monumete ce oglindesc cu fidelitate trecutul maret si tragic al uneia dintre cele mai mari natiuni de pe glob, peisaje urbane vaiate si pitoresti, in care urmele sfasierii de decenii a orasului persista inca, toate acestea fac din Berlin unul din cele mai interesante orase din lume. 
Cu cele 86 muzee, 27 de teatre de stat si 400 de trupe artistice, cu multimea de monumete si parcuri , cu mai multe poduri decat Venetia, Berlinul poate solicita vizitatorilor un timp mai indelungat, chiar si o intreaga vacanta.
Palatul Charlottenburg: este cel mai mare palat din Berlin, construit in mai multe etape incepand cu anul 1695. A fost resedinta mai multor regi de-alungul timpului, (Friedrich I, Frederick the Great) care au facut din el unul dintre cele mai mari monumente ale Germaniei. Imprejurimile palatului sunt ocupate de un parc realizat in stilul barocului frantuzesc. 
Poarta Branderburg: dupa caderea zidului acest monument a devenit simbolul Berlinului Reunit. A fost construita intre anii 1778-1791 dupa un design al lui Carl Gotthard, fiind conceputa ca un monument al pacii si mai tarziu al victoriei (in vremea lui Napoleon). Inalta de 60 de metri, poarta a fost parte a unui zid urias care inconjura orasul, aici fiind intrarea principala.
Berliner Dom: este o catedrala in stil baroc, construita intre anii 1894-1905 de catre Kaiser Wilhelm II, ajutat de arhitectul Julius Raschendorff. Situata pe o insula de pe raul Spree, care poarta numele de Insula Muzeu, cladirea de astazi este realizata pe locul unei alte biserici care dateaza inca din 1465. Reprezinta cea mai importanta biserica a protestantismului prusac,si de asemenea loc de rugaciune pentru clasa regala cum ar fi familia Hohenzollern. 
Muzeul Evreiesc: constructie relativ noua care deja a castigat o reputatie internationala datorita arhitecturii si expozitiilor unicat care inca pastreaza istoria vie. Se distinge mult de alte muzee, deoare prezinta viata evreilor in Germania. Nu are acces direct din strada, intrarea realizandu-se printr-o cladire adiacenta muzeului german de istorie, acest lucru simbolizeaza doua istorii comune a germanilor si evreilor. Privelistea de ansamblu e aceea a unei linii in zig-zag, de unde si denumirea de blitz.

Bruxelles

Bruxelles este capitala Belgiei si totodata “capitala Europei” (si a Nato). 
O varietate de obiective turistice merita a fi vizitate, printre care:
Primaria – construita in stil gotic, in sec 13, nu continea la inceput decat aripa stanga si Beffroi – turnul; in secolul 15 I se adauga aripa dreapta. Este dominata de de statuia Sf. Mihail, din arama aurita, asezata in partea superioara a turnului inalt de 91 m. interiorul gazduieste o colectie de tapiserii si de alte lucrari din perioada ducilor de Brabant.
Biserica Maica Domnului de Sablon – cel mai frumos edificiu gotic al capitalei belgiene a fost inaltat peste o capela a ghidei arbaletrierilor. Interiorul este sobru si elegant. Deasupra intrarii este statuia Notre-Dame-a-l’Arbre. De fapt este copia statuii gasite intr-un copac dupa o invazie normanda, adapostita initial in Catedrala din Anvers, dar distrusa in 1580.
Palatul Justitiei – giganticul imobil (ocupa o arie de 2600mp), conceput si cladit intre 1866-1893, de arhitectul Poelaerte, are intrarea printr-un vast peristil care corespunde in sala pasilor pierduti, si ea enorma. Cupola edificiului are 103 m inaltime. De pe terasa palatului apare o priveliste cuprinzatoare asupra orasului.
Muzeul de Arta Veche – cel mai important patrimoniu de arta a regatului cuprinde colectii de lucrari flamande si straine grupate dupa perioade si autori. Printre aceste se numara: Altarul cu Scene din viata Fecioarei – sec.14, Petrus Christus- Pieta, Bruegel cel Batran – Caderea Ingerilor rebeli, Numaratoarea de la Bethleem, Prabusirea lui Icar – sec.17-18
Palatul Regal – a fost ridicat in sec.19 pe vestigiile fostelor resedinte ale ducilor burgunzi si ale lui Carol Quint, fiind reconstruit intre 1904 si 1912, cand I s-au adaugat si fatada cu colonade in arc de cerc. Multe din incaperile sale sunt deschise publicului, intre care si fastuoasa sala a tronului. 
Mini – Europe – aici pot fi admirate in miniatura cele mai reprezentative locuri si edificii europene – Big-Ben-ul londonez, canalele Venetiei, Turnul Eiffel, Zidul Berlinului, Acropolele desfasurate pe 2,5 ha. In plus, chiar trenuri, vapoare, racheta Ariane si chiar si o eruptie a Vezuviului.
Scientastic – prin procedee multimedia expozitia permite cunoasterea nemijlocita (auz, vaz, miros, pipait) a 80 de realizari din diverse domenii stiintifice.
Album – expozitie interactiva, cu tematica istorica, urmarind evolutia unor celebre personaje ca Iulius Cezar, Carol Quint, Erasmus, Leonardo da Vinci, Napoleon, Mozart.

Budapesta

Capitala Ungariei isi incanta oaspetii cu bogatia si varietatea peisajului urban: pe malul drept, Buda isi inalta colinele incarcate de farmecul tihnit al unei istorii milenare; pe malul stang, Pesta isi desfasoara bulevardele largi, marginite de cladiri impunatoare si frematand de viata agitata a metropolei. Somptuosul palat neogotic al Parlamentului isi oglindeste turnurile si arcadele in apele marelui fluviu, care nu mai sunt de mult albastre, ca o replica a colinei de pe celalalt mal, pe care se inalta fostul palat regal. Magazin elegante, restaurante cu specialitati culinare deosebite si vinuri alese, muzee care adapostesc comori de opere de arta, spectacole pentru toate gusturile, de la cabaret la opera si la concerte de muzica simfonica sunt inca cateva motive temeinice pentru a vizita Budapesta.
Palatul Regal 
Primul Palat Regal din Buda a fost construit de catre Bela al IV-lea in 1242. Palatul a fost marit si infrumusetat in secolele urmatoare, devenind in timpul regelui Matei Corvin unul din marile centre culturale europene. Matei Corvin este ctitorul unei celebre biblioteci, ale carei volume, numite Corvina, sunt mandria multor biblioteci din europa. Pe parcursul deceniilor, palatul a fost tinta unor mari distrugeri, fiind reconstruit si reamenajat in mai multe randuri, pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand este distrus in intregime. Intre anii 1948-1952 s-au facut cercetari arheologice minutioase, atat in perimetrul palatului daramat cat si pe toata intinderea colinei; descoperirile specialistilor au permis reconstituiri interesante, in forme apropiate celor originale. Cladirea reconstituita a palatului Buda adaposteste astazi trei muzee. 
Biserica Sfanta Ana – impresionantul edificiu domina piata Batthayany, situata la nord de Dealul Castelului. Cladirea, ridicata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, este o intruchipare a stilului baroc. Interiorul, cu coloanele sale de marmura neagra si cu statuile impozante, da o impresie de zdrobitoare maretie. Piata Batthyany este inconjurata de frumoase cladiri datand din sec. al XVIII-lea, intre care si hanul Crucea Alba, despre care legenda spune ca l-ar fi avut ca oaspete pe Casanova, motiv pentru care a fost rebotezat cu numele acestuia.
Parlamentul – in piata Kossuth Lajos, cea mai intinsa piata din Budapesta, se afla imensa cladire a Parlamentului, construita intre 1885-1902, in stil neogotic. Supradimensionat, palatul Parlamentului pare a apartine mai putin lumii reale, calauzite de principii pragmatice, si mai mult lumii ideilor si sentimentelor, infatisandu-se privirii cu arhitectura sa declarativa, ca o materializare a dorintei de afirmare a importantei poporului maghiar. Fatadele sunt impodobite cu 88 statui: pe fatada dinspre Dunare se insira statuile marilor regi, incepand cu sefii celor sapte triburi maghiare; pe fatada dinspre piata sunt figurati printii transilvaneni si eroii nationali. Interiorul se mandreste cu nu mai putin de 691 de sali, cele mai importante fiind sala cupolei si salile de la nordul si sudul acesteia; pentru aurirea interiorului salii de sedinte s-au intrebuintat 60 kg de aur.
Palatul minunilor – intr-o cladire care a servit drept depozit, a fost amenajat cu multa fantezie, un spatiu pentru jocuri stiintifice destinat atat copiilor cat si adultilor. Printre cele mai interesante experiente ce se pot face aici este si cea a conducerii unui avion, intr-un simulator de zbor instalat intr-un avion supersonic adevarat. 

Paris

Paris este capitala si cel mai mare oras al Frantei. Orasul este traversat de râul Sena, care împarte orasul în doua parti - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, si Malul Stâng, în partea de sud.
Orasul propriu-zis (intra muros) are o populatie de 2.153.600 (2005), dar zona metropolitana are peste 12 milioane de locuitori (12.067.000 la recensamântul din 2007)
Locuri în Paris
Monumente si cladiri
Turnul Eiffel - simbolul Parisului.
Arc de Triomphe - monument din centrul Place de l'Étoile, comemorând victoriile Frantei si onorând pe cei care au murit în lupta.
Les Invalides - Muzeu si loc de veci pentru multi soldati francezi si pentru Napoleon.
Conciergerie - închisoare foarte veche unde multi membri ai regimului monarhic au stat înainte de moartea lor la revolutia franceza.
Palais Garnier - sediul Operei din Paris. 
Catedrala Notre-Dame pe Ile de la Cité 
Cladirea Samaritaine - galerii comerciale de la începutul secolului XX. 
Sorbonne - universitate faimoasa, fondata în Evul Mediu. 
Statuia Libertatii - o versiune mai mica a statuii din portul din New York pe care Franta a daruit-o Statelor Unite în 1886. 
Pantheonul din Paris - biserica si mormânt al celor mai mari personalitati ale Frantei. 
Sainte-Chapelle - capela din secolul XIII. 
Église de la Madeleine - biserica 
Place des Vosges - piata din districtul Marais creata în timpul domniei lui Henric al IV-lea 
Muzee
Luvrul - un muzeu enorm care gazduieste foarte multe opere de arta, inclusiv pictura Mona Lisa si statuia Venus din Milo. 
Muzeul d'Orsay - un muzeu de arta gazduit într-o gara din secolul XIX convertita, si care contine în special opere impresioniste. 
Centrul Georges Pompidou, cunoscut si ca Beaubourg - o cladire neobisnuita care gazduieste muzeul de arte moderne si un centru cultural cu o mare biblioteca publica. Lânga aceasta cladire se afla si atelierul Constantin Brâncusi. 
Musée Rodin - o mare colectie de opere ale celui mai celebru sculptor francez. 
Musée du Montparnasse în vechea resedinta a artistului Marie Vassilieff de la Avenue de Maine nr. 21, detaliaza istoria comunitatii artistice din Montparnasse. 
Musée Cluny, cunoscut si ca Musée National du Moyen-Age, gazduieste o mare colectie de arta si obiecte din Evul Mediu, inclusiv ciclul de tapiserii Doamna cu licornul. 
Musée Picasso
Suburbii, strazi si alte zone
Montmartre - zona istorica pe o colina, unde se afla si Basilique du Sacré-Cœur si care este faimoasa si pentru cafenele si atelierele multor artisti importanti. 
Champs-Élysées - faimoasa strada din lume, un bulevard de obicei plin de turisti. 
Rue de Rivoli - magazine elegante pentru turisti; mergand catre Place de la Bastille se poate vedea si Opera din Paris. 
Place de la Concorde - piata din care porneste Champs-Élysées, cunoscuta în trecut ca Place de la Revolution, locul obeliscului si al ghilotinei. 
Place de la Bastille - actuala piata, este locul unde se afla Bastilia pâna la Revolutia Franceza. 
Montparnasse - zona istorica de pe malul stâng al Senei, faimoasa pentru ateliere, restaurante si cafenele; aici se afla si turnul Montparnasse de la al carui al 56-lea etaj (196m) se poate admira o superba priveliste a Parisului. Sau puteti urca pe terasa aflata la 210m de unde, in zilele senine, se poate privi la 40km departare. 
Cimitirul Pere Lachaise - unul dintre cele mai populare obiective pariziene, contine mormintele multor francezi faimosi, cât si al oamenilor faimosi din toata lumea care au ajuns sa traiasca în Franta (inclusiv români). 
Cimetière de Montmartre 
Cimetière de Montparnasse 
Cimetière de Passy 
Les Halles - zona comerciala care include si un nod important de metrou. 
Le Marais - zona sic de pe malul stâng al Senei cu doua comunitati numeroase, homosexuala si evreiasca. 
Massy - suburbie unde sunt sediile multor firme importante (ALSTOM, ALCATEL, ERICSSON, SAGEM etc) 
Cartierul latin - unde se gasesc Pantheonul si Sorbonne.

În aglomerarea urbana a Parisului
Disneyland Resort Paris - parc de distractii din estul orasului. 
La Défense - complex major comercial, de birouri si teatre; tot aici este amplasat si Grande Arche. 
Palatul de la Versailles - fostul palat regal în orasul Versailles din sud-estul Parisului. Cea mai mare atractie turistica a Frantei. 
Basilica Saint Denis - catedrala gotica foarte veche si loc de veci al multor monarhi francezi, aflata în nordul orasului. 

Praga

“Orasul celor o suta de turnuri”
Multe metropole isi disputa locul de centru geografic al Europei. Dar una dintre cele mai indreptatite de a ocupa aceasta pozitie este capitala Cehiei, Praga.
De aceea o vizita la Praga, cunoasterea indeaproape a acestui “sambure continental” este un prilej de a intelege mai bine spiritul european, rezultat din simbioza milenara dintre Est si Vest. Calatorind pe meleagurile udate de Vlatva, aflam cum se traieste intr-o fosta capitala imperiala, intr-un oras care a beneficiat de prezenta atator oameni de inalta cultura. 
Amplasata pe ambele maluri ale raului Vlatva, Praga inmanuncheaza castele, peste 130 lacasuri de cult, palate, edificii publice, peste 180 de poduri si pasarele, case de locuit, cladiri care ilustreaza toate stilurile artistice si arhitectonice europene. Vlatva este traversata acum de 13 mari poduri sinenumarate altele mici. 
Avand in vedere multitudinea obiectivelor care pot fi vizitate, vom recurge la o mica selectie aleatoare a acestora.
Orologiul astronomic – orologiul din turnul primariei dateaza din secolul al XV-lea. Are trei parti idependente: caruselul figurinelor, sfera si calendarul. La fiecare ora, defileaza moartea si apostolii; apoi cocosul canta si ceasul bate. Partea mediana, sfera, masoara timpul si indica deplasarea lunii si a soarelui intre semnele zodiacale, in spiritul teoriei geocentrice. Ultima parte, calendarul, este cea mai recenta. Este decorata cu copii ale unor picturi datorate lui Josef Manes: 12 mici medalioane interioare care reprezinta semnele zodiacale si alte 12 medalioane exterioare care infatiseaza viata la tara, simboluri ale lunilor anului. Lateral, calendarul mai are cateva figurine cu reprezentari umane si divine.
Podul Karel IV (Carol IV) – veritabil simbola al Capitalei, a fost construit pentru a inlocui mai varstnicul pod Judith, apropiat ca situare dar mai ingust si mai scund, care fusese luatde apele Vlatvei in 1342. Constructia podului a fost incredintata arhitectilor Otto Master si Petr Parler care au si conceput planul lucrarii, constructie care a inceput in anul 1357. Edificiul se sprijina pe 16 pilastri, are 516 m lungime si 10 m largime. Podul a avut mai multe functii: de legatura intre cele doua entitati urbane distincte, de “cale regala” urmata de suverani dupa incoronare, de zona vamala si chiar de element strategic defensiv. Intre 1683-1928 , in lungul podului au fost amplasate, pe de o parte si pe alta, 30 de statui, care infatiseaza personaje biblice si sfinti. 
Catedrala Sfantul Vit – biserica cea mai mare din Praga, mausoleu al suveranilor cehi, depozitarea coroanei regale si a tezaurului national, este un simbol al independentei natiunii. Constructia catedralei a durat aproape sase secole. O parte a catedralei, corul, capelele din jur, partea de jos a turnului principal apartin stilului gotic, partea medie a turnului dateaza din renastere, iar partea superioara apartine barocului. Cladirea a fost terminata la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX, in stil neogotic. Catedrala are dimensiuni impresionante: 34 m inaltime, 125 m lungime, 60 m largime, iar inaltimea turnului principal este de 96,6 m. In turn exista patru clopote , din care unul cu inaltimea de 2.03 m, fiind cel mai mare din Boemia. Timp decinci secole a fost folosita pentru acces Poarta de Aur de pe fatada sudica. Aceasta are in partea superioara un mozaic executat in secolul 14, infatisand Judecata de Apoi. Interiorul, foarte vast, are trei nave si transept. In jurul corului sunt construite capele. Cea mai frumoasa capela este cea a sfantului Vaclav, o capodopera de arta gotica, care marcheaza locul in care a fost inhumat Vaclav, regele sfant al Boemiei. Mormantul lui Ferdinand I, in stilul Renasterii se afla in fata altarului central. In cripta, mormintele lui Carol I si ale familiei sale. 
Pavilionul regal de vara – Belvedere - a fost construit in perioada 1538-1563, fiind destinat sotiei imparatului Ferdinand I, Ana. Cladirea, ridicata in stilul Renasterii, este opera unor arhitecti italieni. In prezent, intr-o parte a incaperii functioneaza un Muzeu al Artei Africane. Gradina, un veritabil parc englezesc, cu aspect de paduresalbatica si cu poieni incantatoare, impanzita cu statui, ofera o ampla belevedere. Fantana cantatoare, una din podoabele parcului, a fost turnata din bronzul unor clopote; in cadere picaturile de apa creeaza vibratiile care i-au atras renumele. 

Roma

Cetate milenara, intinsa pe cele sapte legendare coline, Roma este un imens muzeu si in acelasi timp o moderna metropola europeana, plina de viata. Capitala a catolicismului, religia universala, Roma pastreaza vestigiile vremurilor cand era centrul unui mare imperiu ce se inchina zeilor, marturiile dainuirii ei in timp, a trecerii glorioase prin toate marile epoci ale civilizatiei occidentale. Caleidoscop multicolor, strazile Romei iti ofera cate o surpriza la fiecare pas. Circulatia frenetica se ingemaneaza cu nonsalanta pietonilor. Ruinele orasului antic se intind sub soarele arzator; strazile stravechi, strabatute de trupe de turisti, pastreaza o liniste augusta, intrerupta numai de taraitul ragusit al marilor greieri ascunsi in vegetatia palita de caldura. Tibrul strabate Roma, serpuind printre colinele pe care se intinde marele oras: Palatinul, colina pe care acum mai mult de doua milenii si jumatate a fost pusa piatra de temelie a cetatii, colina Capitoliului, inobilata de frumoasa piata desenata de Michelangelo, Esquilino, aplatizata de-a lungul veacurilor ca si colina vecina, Viminale, aproape disparuta, Quirinale, pe care se afla palatul presedintelui Italiei, Caelius, acoperita de gradini, Aventivo, astazi un cartier luxos si calm, Giannicolo, acoperita de parcuri verzi, Vaticanul, pe care se ridica cetatea papala. Daca numaram constatm ca cetatea celor 7 coline este asezata, de fapt, pe 9 mici dealuri, inca unul dintre fermecatoarele paradoxuri din care au fost faurite legendele orasului. 
Colosseo – cel mai mare monument al Romei Antice, Amfiteatrul Flavian a fost construit in anul 80 de imparatul Vespasian, destinat distractiei poporului, gazduind lupte sangeroase intre gladiatori, intre oameni si fiare si chiar, uneori, lupte navale. Amfiteatrul are un plan in forma de elipsa. Impozantul monument avea patru nivele, zidul exterior fiind inalt de 50 m, ultimul nivel fiind prevazut cu un sistem care permitea acoperirea amfiteatrului in caz de ploaie. Amfiteatrul putea adaposti peste 50.000 de persoane, care se puteau aseza pe locuri de diverse categorii. In ciuda distrugerilor suferite de-a lungul vremurilor, Coliseul impresioneaza si astazi prin dimensiuni si prin armonia solutiilor arhitecturale care au stat la baza constructiei. 
Vaticanul – resedinta permanenta a papilor inca din 1377, cand papii s-au intors din exilul de la Avignon, Vaticanul a devenit stat suveran in 1929, in urma semnarii tratatului de la Laterano, resedinta capilor bisericii catolice, condusi de Suveranul Pontif Papa Benedict. Pe teritoriul Vaticanului sunt incluse: bazilica San Pietro impreuna cu marea piata din fata ei, Palatul Vaticanului, gradini celebre. Vaticanul are un corp militar special, Garda Elvetiana, cu o traditie seculara. In decursul a secole de existenta, la Vatican s-au adunat nenumarate comori de arta, dintre care multe sunt expuse la muzeele Vaticanului. Bazilica San Pietro, cea mai importanta catedrala a crestinitatii catolice, este construita pe locul unde a fost inmormantat Apostolul Petru. La construirea bazilicii au contribuit toti marii artisti ai Renasterii si barocului: Rossellino, Rafael, Michelangelo, Bramante, Carlo Maderna, Bernini. Cupola, desenata de Michelangelo, are o inaltime de 132 m; bazilica are o lungime de 187 m. Interiorul este decorat cu nenumarate opere de arta; in mijlocul bisericii se afla impresionantul baldachin de bronz cu coloane in torsada, datorat lui Bernini; intr-una din capelele este asezata frumoasa sculptura Pieta (Fecioara cu Iisus mort in genunchi), opera a lui Michelangelo; sculptura a fost deteriorata de un vandal si de atunci este protejata de un cristal incasabil. In bazilica se afla 45 de altare, numeroase morminte impodobite cu sculpturi. In cripta de sub biserica, intr-o grota bogat impodobita, se afla mormantul Sf. Petru. Se pot vizita Grotele Vaticanului, lungi galerii cu morminte, decorate cu fresce ca si celelalte catacombe romane. Cu un lift, turistii pot urca pe terasa bazilicii, de unde pot admira o splendida priveliste a pietei si a orasului. Muzeele Vaticanului sunt impresionante atat prin marime cat si prin valoarea operelor pe care le gazduieste; astfel se poate vizita: Biblioteca Apostolica, Camerele lui Raffael – decorate cu frescele lui Raffaell, Capela Sixtina, Pinacoteca – bogata colectie de arta italiana: Giotto, Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Caravaggio, etc.
Sunt nenumarate punctele de atractie ale Romei: multe muzee cu diferite colectii: Museo Barracco, Borghese, Nazionale Romano, Galleria Colonna, Corsini, Nazionale d’Arte Moderna, Spada, nenumarate biserci, unele construite din primele timpuri ale crestinismului: Biserica lui Iisus, Sant’agnese in Agone, San Clemente, San Giovanni in Laterano, San Luigi dei Francesi, Santa Maria della Pace, Santa Maria Maggiore, San Pietro in Montorio, Santa Sabina, piete si fantani: piata Capitoliului, Piazza Mattei, Piazza della Minerva, Piazza di Spagna, Piazza della Republica

Stockholm

Numita “Venetia Nordului”, Stockholm, capitala Suediei, se intinde pe nu mai putin de 14 insule si insulite, pe locul in care Marea Baltica se intalneste cu lacul Malaren. Oglinzile stralucitoare de apa, malurile stancoase si bogatia padurii formeaza un décor demn de impunatorul oras, care-si datoreaza frumusetea atat harniciei si civilizatiei locuitorilor sai, cat si norocului de a nu fi fost atins de razboaie in ultimele doua sute de ani. Astfel, strazile Stochholmului pastreaza intacte marturii ale istoriei sale, strazi, cladiri si monumente vechi, integrate armonios in structura unei capitale moderne si facand parte intrinsec din viata ei trepidenta. 
Palatul Regal - pana de curand, familia regala suedeza locuia inca in imensul castel (608 incaperi) construit, dupa planurile lui Nicodemus Tessin, pe locul unde se afla altadata fortareata Trei Coroane. Suveranul actual, Carl XVI Gustaf, a mutat resedinta oficiala a familiei regale la castelul de la Drattningholm; in palatul regal din Stockholm au astazi loc ceremoniile oficiale; in afara acestor momente, palatul poate fi vizitat. Constructia are un aspect sobru; fatadele sunt concepute in stilul Renasterii. Interioarele au un décor bogat, in special in stil baroc si rococo. Se pot vizita: apartamentele oficiale, Sala Tronului, Tezaurul, Cabinetul numismatic regal, Muzeul castelului Trei Coroane, Muzeul de antichitati al lui Gustav al III-lea, Biserica Palatului; de asemenea se poate admira interesantul proces de schimbare a garzii, unul din cele mai pitoresti spectacole pe care le ofera orasul, la ora 12.15 zilnic.
Catedrala, Storkyrkan, Slottsbacken – “Biserica Mare”, azi catedrala orasului este atestata documentar inca din secolul 13. In cei 700 de ani de existenta, biserica a jucat un rol esential in viata orasului, nu numai ca lacas al incoronarii regilor suediei, ci si ca loc al desfasurarii unor evenimente de importanta nationala. Dar ea este, mai ales, Biserica Reformei, credinta imbratisata de majoritatea cetatenilor Suediei. Exteriorul bisericii ilustreaza o arhitectura de expresie baroca, in timp ce interiorul este realizat in stil gotic tarziu, avand 5 nave. Cea mai cunoscuta opera a bisericii este marea sculptura in lemn care il reprezinta pe Sfantul Gheorghe omorand balaurul, opere din 1489 a lui Bernt Notke. Pe zidul de sud al bisericii poate fi vazut un tablou (1535) infatisand parheliile (fenomen optic ceresc constand in aparitia in jurul soarelui a unor pete rotunde luminoase, uneori colorate) aparute deasupra Stockholmului la 20 aprilie 1535; este cea mai veche imagine a orasului pastrata pana in prezent.
Turnul Kaknas – turnul are o inaltime de 155 m si pentru orice doreste sa serveasca o cafea la 120 m distanta de sol, cafeneaua turnului este locul ideal. De pe platformele din varful turnului se poate admira o priveliste de neuitat a arhipelagului. 
Skansen – este primul ”muzeu al satului” din lume: dateaza din 1891. Skansen ocupa o suprafata de 30 de ha., pe care sunt risipe 150 de constructii vechi, conace, ferme, case, colibe lapone, ateliere, biserica, aduse din toate colturile tarii. Cele mai vechi dintre ele dateaza din sec.17, iar cele mai noi din sec. 20. Satul este populat de tarani si de meseriasi, olari, sticlari, fierari, etc., care fac demonstratii pitoresti ale mestesugurilor lor. Vizitatorii au variate posibilitati de distractie, de la spectacole diverse la podiumuri pe care se poate dansa. Restaurantele si terasele ofera mancaruri si bauturi pentru toate gusturile. In mod traditional, este locul de desfasurare a marilor sarbatori suedeze: noaptea Walpurgiei (30 aprilie), Midsommar (24 iunie), Craciunul. Lill Skansen organizat special pentru copii, este dotat cu o gradina zoologica, in care animalele traiesc intr-un mediu identic cu cel natural. Ea familiarizeaza micii vizitatori cu vietuitoarele nordului: elani, reni, foci, ursi, lupi caprioare; nu lipsesc nici animalele din alte parti ale lumii, alturi de animalele domestice.
Globul – una dintre curiozitatile orasului este uriasa sfera de otel, beton si sticla, folosita ca arena sportiva, sala de spectacole, sala de congrese, etc. cu o inaltime de 85 m, remarcabila realizare arhitecturala este cea mai mare constructie de forma sferica din lume. 

Viena

Capitala a Austriei, centru cultural reprezentativ al Europei si unul dintrecele mai populare obiective turistice internationale, Viena are anual milioane de vizitatori din toate continentele. De numele orasului sunt legate clasicismul vienez – Hyden, Beethoven, Mozart; imperiul dinastiei Strauss; Wienerlied – liedul vienez, unic in felul sau; operetele, Wiener Sngerknaben – corul de baieti de peste 500 de ani; sunt vestite scoala de medicina, congresele vieneze, dictatul de la Viena, tratatul de la Viena.
Viena este un centru cultural impresionant prin monumetele pe care le adaposteste. Printre ele se numara: 
Palatul Schonbrunn a fost construit initial ca si castel de vanatoare, in anul 1596. Ulterior a fost conceput un alt plan al castelului inspirat dupa Versailles. Din 1996 UNESCO l- inscris in patrimoniul cultural universal. Poarta de intrare este marginita de doua obeliscuri incoronate de vulturul regal francez, o reminiscenta a ocupatiei napoleoniene. Palatul (175 m lungime, 30 m latime, trei nivele, cornisa impodobita cu statui si vaze) are 1441 de camere – vizitabile 40. in holul de trecere spre gradina, doua grupuri statuare din marmura de Carera reprezinta muncile lui Hercules. 
Catedrala Sfantul Stefan – este o adevarata istorie imortalizata in piatra, a artei si culturii austriece, fiind cea mai importanta constructie religioasa gotica din Austria, construita dupa modelul catedralei Notre Dames din Paris. Are dimensiuni impresionante: suprafata 3.500 m.p, 107,2 m lungime, 39,8 m. latime, 59,9 m inaltimea acoperisului; bilateral in partile centrale se afla stemele monarhiei si ale orasului. 
Prater – insula dintre cele doua brate ale Dunarii, alcatuind un parc natural (1300 ha) fiind fostul teritoriu privat de vanatoare al casei imperiale. In Prater s-au deschis succesiv trei cafenele de-a lungul aleei principale (unde concentrau cei mai vestiti muzicieni ai timpului – fratii Strauss, Beethoven); s-a construit mai apoi Wurstelprater – parcul de distractii si Marea Roata inalta de 67 m, al doilea semn distinctiv al orasului dupa Domul Sfantul Stefan. In Prater se mai gasesc: Pavilionul de expozitii, Muzeul Praterului, Hipodromul, etc
Staatsoper – Opera de stat – unul din cele mai prestigioase teatre lirice ale lumii, alturi de Scala din Milano, Metropolitan din New York si Covent Garden din Londra, poate primi un public de 2209 persoane. Cladirea are elemente ale arhitecturii renascentiste lombarde, franceze si germane; reprezinta punctul culminant si in acelasi timp incheierea perioadei Historismului. Cel mai important eveniment nu numai pentru inalta societate vieneza, dar si de reputatie internationala, este balul operei. El are loc in ultima joi din Carnaval – Fasching (premergatoare Miercurii Cenusii, cand se intra in Postul Pastelui). 
De asemenea merita vizitate: Biserica Augustina, Catedrala Sfantul Karl, Muzee din cladirea Hofburgului, Muzeul national de arta baroca Belvedere, Muzeul de arta moderna – Secession, casele memoriale ale lui Beethoven, Freud, Hayden, Mozart, parcuri: Gradina Hofburgului, Insula Dunarii, Parcul Dunarii

Tag-uri : capitalele europei, capitale ale europei, europa-capitale, capitalele europei, capitale ale europei, europa-capitale.

Alte articole din aceeasi categorie

Photo

Planeta Pluto(Pluton), despre planeta Pluto

Pluton (sau Pluto) este o planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca mărime după Eris. A fost descoperită în anul 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh. Până în ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Neptun, despre planeta Neptun

Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, este a patra planetă după diametru și a treia după ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Uranus, despre planeta Uranus

Uranus este a șaptea planetă de la Soare și a treia că mărime (după diametru). Uranus este mai mare ca diametru însă mai mică sub aspectul masei decât Neptun. Plasat pe ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Saturn, despre planeta Saturn

Saturn este a șasea planetă de la Soare și a doua ca mărime din Sistemul Solar, după Jupiter. Împreună cu Jupiter, Uranus și Neptun, Saturn este clasificat ca un gigant ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Jupiter, despre planeta Jupiter

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este cea mai mare dintre toate planetele din Sistemul solar. Are diametrul de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Marte, despre planeta Marte

Marte este, pornind dinspre Soare, a patra planetă a sistemului solar, a cărei denumirea provine de la Marte, zeul roman al războiului. Uneori mai este numită și „planeta roșie” datorită ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Pământ, despre planeta Pământ

Pamantul sau Terra (Planeta Albastra), planeta noastra, este singura planeta din Sistemul nostru Solar pe care exista viata. Tot ce avem nevoie ca sa traim se gaseste dedesubtul unei atmosfere ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Venus-despre planeta Venus

Venus este cea de-a doua planeta de la Soare. Este cel mai stralucitor corp ceresc, cu exceptia Lunii Pamantului. Este singura planeta a Sistemului Solar numita dupa o femeie.Venus este ...Citeste mai mult

Photo

Planeta Mercur-despre Planeta Mercur

MERCUR are reputatia de a fi cel mai greu observabil. Numele planetei vine de la Mercur, zeul comertului in mitologia romana. Este planeta cea mai apropiata de Soare, la 57,9 ...Citeste mai mult