HG/115/2004,cerinte ale echipamentelor individuale de protectie
HOTĂRÂRE nr. 115 din 5 februarie 2004
privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate ale echipamentelor individuale de protecţie şi a condiţiilor pentru introducerea lor pe piata
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 26 februarie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 5 alin. (1) din Legea protecţiei muncii nr. 90/1996, republicată, cu modificările ulterioare, şi al art. 5 alin. (2) din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificările şi completările ulterioare,
în aplicarea prevederilor art. 69 şi 70 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993,
Guvernul României adopta prezenta hotărâre.
CAP. I
Dispoziţii generale
SECŢIUNEA 1
Domeniu de aplicare şi definiţii
ART. 1.
Prevederile prezentei hotărâri se aplica echipamentelor individuale de protecţie, denumite în continuare EIP, şi stabilesc condiţiile care reglementează introducerea pe piata, libera lor circulaţie, precum şi cerinţele esenţiale de securitate pe care trebuie sa le respecte pentru a asigura protecţia sănătăţii şi securitatea utilizatorilor.
ART. 2
(1) Prin EIP se înţelege dispozitivele sau articolele destinate a fi purtate ori ţinute cu mana de către o persoana pentru a asigura protecţie impotriva unuia sau mai multor riscuri pentru sănătate şi securitate.
(2) Se considera, de asemenea, EIP:
a) un ansamblu constituit din mai multe dispozitive sau mijloace integrate de către producător în scopul asigurării protecţiei unei persoane impotriva unuia sau mai multor riscuri simultane, potenţiale;
b) un dispozitiv sau un mijloc de protecţie combinat, detasabil ori nedetasabil, cu un echipament individual care nu are rol de protecţie, purtat sau ţinut cu mana de o persoana pentru executarea unei activităţi specifice;
c) componente interschimbabile ale EIP, esenţiale pentru o funcţionare corespunzătoare şi utilizate exclusiv pentru un astfel de echipament.
(3) Se considera ca parte integrantă a EIP orice sistem introdus pe piata împreună cu acesta, pentru racordarea acestuia la un alt dispozitiv extern, complementar, chiar dacă acest sistem nu este destinat a fi purtat sau ţinut cu mana în permanenta de către utilizator, pe intreaga durata de expunere la risc.
ART. 3
Prezenta hotărâre nu se aplica:
a) EIP la care face referire o alta reglementare tehnica care urmăreşte respectarea aceloraşi condiţii referitoare la introducerea pe piata, libera circulaţie a mărfurilor şi securitate ca şi prezenta hotărâre;
b) grupelor de EIP specificate în lista prevăzută în anexa nr. 1, independent de motivul excluderii prevăzut la lit. a).
ART. 4
(1) În sensul prezentei hotărâri, următorii termeni se definesc astfel:
a) sortiment de EIP - grup specific de EIP, diferenţiat prin forma constructivă generală, zona anatomica protejata şi caracteristicile functionale;
b) model de EIP - grup specific de EIP, diferenţiat prin materiile prime de baza, tehnologia de realizare sau particularităţi constructive şi care este propriu unui producător.
(2) Termenii definiţi la alin. (1) se completează cu termenii definiţi la art. 4 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificările şi completările ulterioare.
SECŢIUNEA a 2-a
Introducerea pe piata şi libera circulaţie
ART. 5
(1) Se admit introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a EIP prevăzute la art. 2, numai dacă menţin sănătatea şi asigura securitatea utilizatorilor, fără a aduce atingere sănătăţii sau securităţii altor persoane, animale domestice ori bunuri, atunci când sunt întreţinute adecvat şi utilizate conform scopului prevăzut.
(2) Autorităţile publice pot emite reglementări care sa cuprindă orice alte cerinţe pe care le considera necesare pentru a asigura protecţia utilizatorilor, cu condiţia ca acestea sa nu dispună modificări ale EIP care sa contravina prevederilor prezentei hotărâri.
ART. 6
Cu ocazia targurilor, expozitiilor, demonstratiilor sau altor manifestări similare, pot fi prezentate EIP care nu sunt conforme cu prevederile prezentei hotărâri, cu condiţia ca un anunţ vizibil sa atragă clar atenţia asupra acestui lucru şi asupra interdicţiei de a le achizitiona şi/sau utiliza în orice scop, indiferent care este acesta, pana când nu sunt aduse de către producător sau de reprezentantul autorizat al acestuia în situaţia de a fi în conformitate.
ART. 7
EIP prevăzute la art. 2 trebuie sa satisfacă cerinţele esenţiale de sănătate şi securitate prevăzute în anexa nr. 2.
ART. 8
(1) Introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a EIP sau a componentelor de EIP care sunt conforme cu prevederile prezentei hotărâri şi care poarta marcajul european de conformitate CE, numit în continuare marcaj CE, aplicat de un producător sau de reprezentantul autorizat al acestuia, care atesta conformitatea lor cu toate prevederile prezentei hotărâri, inclusiv cu procedurile de certificare prevăzute la art. 15, nu pot fi interzise, restrânse sau impiedicate.
(2) Introducerea pe piata a componentelor de EIP care nu poarta marcajul CE şi care sunt destinate incorporarii în EIP, cu condiţia ca acestea sa nu fie indispensabile bunei funcţionari a EIP, nu poate fi interzisă, restrânsă sau împiedicată.
ART. 9
(1) Se considera ca EIP prevăzute la art. 15 alin. (1) lit. a) sunt în conformitate cu cerinţele esenţiale prevăzute la art. 7, dacă poarta marcajul CE şi dacă producătorul este în măsura sa prezinte, la cerere, declaraţia de conformitate prevăzută la art. 16.
(2) Se considera ca EIP prevăzute la art. 15 alin. (1) lit. b) şi c) sunt în conformitate cu cerinţele esenţiale prevăzute la art. 7, dacă poarta marcajul CE, cu condiţia ca producătorul sa fie în măsura sa prezinte, la cerere, atât declaraţia de conformitate prevăzută la art. 16, cat şi certificatul emis de un organism notificat conform art. 33, care atesta conformitatea cu standardele romane şi/sau cu standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standarde europene armonizate, evaluată prin examinarea EC de tip potrivit art. 20 alin. (1) şi art. 21 alin. (2).
(3) În cazul în care un producător nu a aplicat sau a aplicat numai parţial standardele prevăzute la alin. (2) ori când nu exista astfel de standarde, certificatul emis de un organism notificat trebuie sa ateste conformitatea cu cerinţele esenţiale prevăzute la art. 7, potrivit art. 20 alin. (2) şi art. 21 alin. (3).
ART. 10
Lista standardelor romane care adopta standardele europene armonizate ale căror numere de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, se actualizează periodic şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 11
(1) În cazul în care EIP fac obiectul şi al altor reglementări tehnice referitoare la alte aspecte şi care prevăd, de asemenea, aplicarea marcajului CE, acesta atesta ca EIP este considerat conform cu prevederile tuturor reglementărilor tehnice aplicabile.
(2) În cazul în care una sau mai multe dintre reglementările tehnice prevăzute la alin. (1) permit producătorului, într-o perioada de tranzitie, sa aleagă reglementările tehnice pe care le aplica, marcajul CE trebuie sa indice conformitatea numai cu prevederile acelor reglementări care au fost aplicate de producător. În acest caz trebuie specificate în documentele, notele sau în instrucţiunile care însoţesc aceste EIP, conform cerinţelor reglementărilor, elementele de identificare specifice ale reglementărilor tehnice aplicate.
ART. 12
În situaţia în care se constata ca standardele prevăzute la art. 9 alin. (2) nu acoperă în întregime cerinţele esenţiale relevante prevăzute la art. 7, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei sesizează Comitetul Permanent de pe lângă Comisia Europeană, înfiinţat în scopul aplicării procedurii de furnizare a informaţiilor în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile informationale, precizând şi motivele sesizării.
ART. 13
(1) În cazul în care organul de control prevăzut la art. 37 constata ca EIP care poarta marcajul CE şi sunt utilizate conform destinaţiei lor ar putea afecta securitatea persoanelor, animalelor domestice sau bunurilor, ia toate măsurile necesare pentru a retrage aceste EIP de pe piata şi a interzice comercializarea sau libera circulaţie a acestora.
(2) Organul de control informează de îndată în scris Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu privire la măsurile adoptate, indicând motivele care au stat la baza deciziei şi, în special, stabilind dacă neconformitatea se datorează:
a) nerespectării cerinţelor esenţiale prevăzute la art. 7;
b) aplicării necorespunzătoare a standardelor prevăzute la art. 9 alin. (2);
c) unei deficiente din cuprinsul standardelor prevăzute la art. 9 alin. (2).
(3) Atunci când organul de control constata ca EIP care poarta marcajul CE nu sunt în conformitate cu cerinţele esenţiale, ia măsuri corespunzătoare impotriva celui care a aplicat marcajul şi informează Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu privire la orice decizie adoptată.
(4) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei va informa de îndată Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene asupra oricărei decizii adoptate conform prevederilor alin. (2) şi (3).
CAP. II
Proceduri de certificare
SECŢIUNEA 1
Criterii de alegere a procedurilor
ART. 14
Înaintea introducerii pe piata a unui model de EIP, producătorul ori reprezentantul sau autorizat are obligaţia sa întocmească documentaţia tehnica prevăzută în anexa nr. 3, astfel încât sa o poată prezenta spre examinare, la cerere, organului de control; acesta poate solicita, după caz, traducerea în limba romana a unora dintre documente, pentru înţelegerea conţinutului lor.
ART. 15
(1) Producătorul ori reprezentantul sau autorizat supune modelul de EIP uneia dintre următoarele proceduri de certificare:
a) declaraţia de conformitate EC prevăzută la art. 16, pentru EIP de conceptie simpla prevăzute la alin. (2), pentru care proiectantul presupune ca utilizatorul poate evalua singur nivelul de protecţie asigurat impotriva riscurilor ale căror efecte se manifesta treptat şi pot fi identificate la timp şi în condiţii de securitate;
b) examinarea EC de tip prevăzută în secţiunea a 3-a, înainte de producţia de serie, care este însoţită la alegerea producătorului de una dintre procedurile de control al EIP fabricate, prevăzute în secţiunea a 4-a, precum şi de declaraţia de conformitate EC prevăzută la art. 16, pentru EIP de conceptie complexa, destinate a asigura protecţie impotriva pericolelor care pot conduce la deces sau impotriva pericolelor care pot afecta grav şi ireversibil sănătatea, în cazul cărora proiectantul presupune ca utilizatorul nu poate identifica în timp efectele imediate;
c) examinarea EC de tip prevăzută în secţiunea a 3-a, înainte de producţia de serie, însoţită de declaraţia de conformitate EC prevăzută la art. 16, pentru EIP care nu se regăsesc la lit. a) şi b).
(2) EIP prevăzute la alin. (1) lit. a) cuprind în exclusivitate EIP destinate protejării utilizatorului impotriva:
a) acţiunilor mecanice cu efecte superficiale: manusi pentru gradinarit, degetare sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie;
b) produselor de curatare cu acţiune slabă şi cu efecte uşor reversibile: manusi de protecţie impotriva soluţiilor diluate de detergenti sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie;
c) riscurilor care decurg din manipularea produselor fierbinti care nu expun utilizatorul la o temperatura mai mare de 50°C sau la socuri mecanice periculoase: manusi, sorturi de uz profesional sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie;
d) agenţilor atmosferici care nu sunt nici exceptionali şi nici extremi: articole pentru protecţia capului, îmbrăcăminte de sezon, incaltaminte sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie;
e) socurilor mecanice şi vibratiilor minore care nu afectează zonele vitale ale corpului şi ale căror efecte nu pot provoca leziuni ireversibile: casti de protecţie de tip uşor impotriva scalparii, manusi, incaltaminte uşoară sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie;
f) luminii solare: ochelari de soare sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie.
(3) EIP de conceptie complexa, prevăzute la alin. (1) lit. b), trebuie sa cuprindă în exclusivitate:
a) aparatele de protecţie respiratorie filtrante, destinate protecţiei impotriva aerosolilor solizi şi lichizi sau impotriva gazelor iritante, periculoase, toxice ori radiotoxice;
b) aparatele de protecţie respiratorie care asigura izolare completa fata de atmosfera, inclusiv cele utilizate pentru scufundare;
c) EIP care asigura numai o protecţie limitată în timp impotriva acţiunilor chimice sau impotriva radiatiilor ionizante;
d) echipamentele de intervenţie în medii cu temperaturi înalte, ale căror efecte sunt comparabile cu cele ale unei temperaturi a aerului egale sau mai mari de 100°C şi care pot fi sau nu caracterizate de prezenta radiatiilor infrarosii, flacarilor sau a proiectiilor de mari cantităţi de metal topit;
e) echipamentele de intervenţie în medii cu temperaturi scăzute, ale căror efecte sunt comparabile cu cele ale unei temperaturi a aerului egale sau mai mici de -50°C;
f) EIP pentru protecţie impotriva caderilor de la înălţime;
g) EIP pentru protecţie impotriva riscurilor electrice şi tensiunilor periculoase sau cele utilizate ca izolante pentru lucru la tensiune inalta.
SECŢIUNEA a 2-a
Declaraţia de conformitate EC a producţiei
ART. 16
Declaraţia de conformitate EC este procedura la care sunt supuse toate EIP fabricate, prin care producătorul ori reprezentantul sau autorizat:
a) emite o declaraţie potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4, prin care atesta ca EIP introduse pe piata sunt conform prevederilor prezentei hotărâri, în scopul de a o prezenta organului de control;
b) aplica pe fiecare EIP marcajul CE prevăzut la art. 35.
SECŢIUNEA a 3-a
Examinarea EC de tip
ART. 17
Examinarea EC de tip este procedura prin care organismul de certificare notificat constata şi atesta ca modelul de EIP în cauza satisface prevederile prezentei hotărâri.
ART. 18
(1) Producătorul ori reprezentantul sau autorizat are obligaţia sa înainteze unui singur organism notificat o cerere de examinare EC de tip, care trebuie sa cuprindă:
a) denumirea şi adresa solicitantului;
b) denumirea şi adresa locului de fabricaţie a EIP examinat.
(2) Cererea trebuie însoţită de documentaţia tehnica prevăzută în anexa nr. 3 şi de un număr corespunzător de exemplare din modelul care urmează sa fie certificat.
ART. 19
Organismul notificat trebuie sa efectueze examinarea EC de tip în conformitate cu următoarele etape:
a) examinarea dosarului tehnic de fabricaţie;
b) examinarea modelului.
ART. 20
(1) Organismul notificat trebuie sa examineze dosarul tehnic de fabricaţie pentru a determina dacă acesta este corespunzător în raport cu standardele prevăzute la art. 9 alin. (2).
(2) În cazul în care producătorul nu a aplicat sau a aplicat doar parţial standardele prevăzute la art. 9 alin. (2) ori în absenta acestora, organismul notificat trebuie sa verifice dacă specificaţiile tehnice utilizate de către producător sunt corespunzătoare în raport cu cerinţele esenţiale, înainte de examinarea dosarului tehnic de fabricaţie, pentru a determina dacă acesta este corespunzător în raport cu aceste specificaţii tehnice.
ART. 21
(1) La examinarea modelului, organismul notificat verifica dacă acesta a fost produs în conformitate cu dosarul tehnic de fabricaţie şi poate fi utilizat în deplina siguranta conform destinaţiei sale.
(2) Organismul notificat efectuează examinarile şi incercarile necesare pentru a determina conformitatea modelului cu standardele prevăzute la art. 9 alin. (2).
(3) În cazul în care producătorul nu a aplicat sau a aplicat doar parţial standardele prevăzute la art. 9 alin. (2) ori în absenta acestora, organismul notificat efectuează examinarile şi incercarile necesare pentru a determina conformitatea modelului cu specificaţiile tehnice utilizate de producător, sub rezerva conformitatii lor cu cerinţele esenţiale.
ART. 22
(1) În cazul în care modelul respecta prevederile prezentei hotărâri, organismul notificat emite un certificat de examinare EC de tip şi informează solicitantul în aceasta privinta.
(2) Certificatul prevăzut la alin. (1) trebuie sa cuprindă concluziile examinării, sa indice eventualele condiţii în legatura cu emiterea sa şi sa includă descrierile şi desenele necesare pentru identificarea modelului aprobat.
(3) Comisia Europeană, celelalte organisme notificate şi autorităţile din statele membre ale Uniunii Europene pot obţine o copie a certificatului de examinare EC de tip şi, în baza unei cereri motivate, o copie a dosarului tehnic de fabricaţie şi a rapoartelor privind examinarile şi incercarile efectuate.
(4) Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie ţinut la dispoziţia autorităţilor competente timp de 10 ani după introducerea pe piata a EIP.
(5) Organismul notificat care refuza motivat sa elibereze un certificat de examinare EC de tip trebuie sa informeze celelalte organisme notificate în aceasta privinta.
(6) Organismul notificat de către Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, care retrage un certificat de examinare EC de tip, informează Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
(7) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei informează ulterior celelalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană despre decizia adoptată, motivand în scris.
SECŢIUNEA a 4-a
Controlul EIP fabricate
A. Sistemul de control al calităţii EC pentru produsul final
ART. 23
Producătorul unui model de EIP de conceptie complexa, prevăzut la art. 15 alin. (3), ia toate măsurile necesare pentru ca procesul de fabricaţie, inclusiv inspecţia finala a EIP şi incercarile, sa asigure omogenitatea producţiei şi conformitatea EIP cu modelul descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele esenţiale.
ART. 24
(1) Organismul notificat ales de producător efectuează verificările necesare în mod aleatoriu, în condiţii normale la intervale de cel puţin un an.
(2) Pentru a verifica conformitatea EIP trebuie sa se examineze un esantion corespunzător de EIP, prelevat de organismul notificat, şi sa se efectueze incercarile adecvate, definite în standardele prevăzute la art. 9 alin. (2), sau alte încercări necesare pentru a demonstra conformitatea cu cerinţele esenţiale.
ART. 25
(1) Atunci când organismul notificat nu este cel care a acordat certificatul de examinare EC de tip, el trebuie sa ia legatura cu organismul notificat respectiv, în cazul unor dificultăţi legate de evaluarea conformitatii esantioanelor.
(2) Organismul notificat trebuie sa transmită producătorului un raport de încercare şi, în cazul în care concluziile raportului arata ca producţia nu este omogenă sau ca EIP examinate nu sunt conforme cu modelul descris în certificatul de examinare EC de tip sau cu cerinţele esenţiale, acesta ia măsurile corespunzătoare în funcţie de natura defectului sau defectelor constatate şi informează Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
ART. 26
Producătorul trebuie sa fie în măsura sa prezinte organului de control, la cerere, raportul emis de organismul notificat.
B. Sistemul de asigurare a calităţii EC a producţiei prin supraveghere
ART. 27
Producătorul unui model de EIP de conceptie complexa, prevăzut la art. 15 alin. (3), înaintează către un organism notificat ales de el o cerere de aprobare a sistemului sau de control al calităţii, însoţită de:
a) toate informaţiile referitoare la categoria de EIP în cauza, inclusiv, acolo unde este cazul, documentaţia privind modelul aprobat;
b) documentaţia privind sistemul de control al calităţii;
c) angajamentul de a respecta obligaţiile care decurg din sistemul de control al calităţii, precum şi de a-l menţine adecvat şi eficient.
ART. 28
În cadrul sistemului de control al calităţii, fiecare EIP este examinat şi se efectuează incercarile corespunzătoare prevăzute la art. 24 alin. (2), pentru a se verifica conformitatea acestora cu cerinţele esenţiale prevăzute în prezenta hotărâre.
ART. 29
Documentaţia privind sistemul de control al calităţii trebuie sa cuprindă, în special, o descriere corespunzătoare:
a) a obiectivelor calităţii, a organigramei, a responsabilităţilor personalului de execuţie şi a atribuţiilor acestuia în ceea ce priveşte calitatea produselor;
b) a verificărilor şi încercărilor care trebuie efectuate asupra produsului după fabricare;
c) a mijloacelor care trebuie utilizate pentru a verifica funcţionarea eficienta a sistemului de control al calităţii.
ART. 30
(1) Organismul notificat evalueaza sistemul de control al calităţii pentru a determina dacă satisface prevederile menţionate la art. 28 şi 29.
(2) Pentru sistemele de control al calităţii, care aplica standardele corespunzătoare prevăzute la art. 9 alin. (2), organismul notificat considera ca sunt îndeplinite prevederile art. 28 şi 29.
(3) Organismul notificat care efectuează auditurile trebuie sa execute toate evaluarile obiective necesare ale componentelor sistemului de control al calităţii şi sa verifice, în special, dacă sistemul asigura conformitatea EIP fabricate cu modelul aprobat.
(4) Decizia se comunica producătorului şi cuprinde concluziile verificării şi decizia motivată de evaluare.
ART. 31
(1) Producătorul informează organismul notificat care a aprobat sistemul de control al calităţii cu privire la orice plan de modificare a acestuia.
(2) Organismul notificat examinează modificările propuse şi decide dacă sistemul de control al calităţii modificat îndeplineşte prevederile corespunzătoare.
(3) Organismul notificat comunica producătorului decizia adoptată, care include concluziile verificării şi decizia motivată de evaluare.
ART. 32
(1) Scopul supravegherii producţiei de către organismul notificat este de a se asigura ca producătorul îşi îndeplineşte corect obligaţiile care decurg din sistemul de control al calităţii aprobat.
(2) Producătorul permite, în scopul inspectarii, accesul reprezentanţilor organismului notificat în spaţiile de inspecţie, încercare şi depozitare a EIP şi furnizează acestora toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia privind sistemul de control al calităţii;
b) documentaţia tehnica;
c) manualele calităţii.
(3) Pentru a se asigura ca producătorul menţine şi aplica sistemul de control al calităţii aprobat, organismul notificat procedează periodic la audituri şi înaintează producătorului o copie a raportului de audit.
(4) Organismul notificat poate efectua vizite neanuntate producătorului, în urma cărora îi preda acestuia un raport de inspecţie şi, dacă este cazul, un raport de audit.
(5) Producătorul trebuie sa fie în măsura sa prezinte organului de control spre examinare, la cerere, raportul emis de organismul notificat.
SECŢIUNEA a 5-a
Organisme notificate
ART. 33
(1) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei comunica Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene organismele desemnate pentru aplicarea procedurilor prevăzute la art. 17, 23 şi 27, sarcinile specifice pe care aceste organisme le îndeplinesc, precum şi numărul de identificare alocat acestora anterior de către Comisia Europeană, în vederea notificării.
(2) Lista organismelor notificate, numărul lor de identificare, precum şi sarcinile specifice pentru care au fost notificate se publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(3) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei aplica în evaluarea organismelor care urmează a fi recunoscute criteriile prevăzute în anexa nr. 5. Se considera ca organismele respective îndeplinesc criteriile de evaluare stabilite în anexa nr. 5, dacă satisfac condiţiile prevăzute în standardele armonizate relevante.
ART. 34
(1) În cazul în care se constata ca un organism notificat nu mai îndeplineşte criteriile minime prevăzute în anexa nr. 5, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei retrage recunoaşterea unui astfel de organism.
(2) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei informează Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene asupra deciziei adoptate conform alin. (1), în scopul retragerii notificării.
SECŢIUNEA a 6-a
Marcajul de conformitate CE
ART. 35
(1) Marcajul de conformitate european CE este format din initialele "CE", conform anexei nr. 3 la Legea nr. 608/2001, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul intervenţiei unui organism notificat în faza de control al producţiei, se adauga numărul de identificare a organismului.
(2) Marcajul CE se aplica pe fiecare EIP fabricat, astfel încât sa fie vizibil, lizibil şi imposibil de sters pe durata de viata previzibila a respectivului EIP, dar, în cazul în care acest lucru nu este posibil, ţinând seama de caracteristicile produsului, marcajul CE poate fi aplicat pe ambalaj.
(3) Este interzisă aplicarea pe EIP a marcajelor care pot sa îi induca în eroare pe terţi asupra semnificatiei şi graficii marcajului CE, însă orice alt marcaj poate fi aplicat pe EIP sau pe ambalajul sau, cu condiţia sa nu reducă vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului CE.
ART. 36
(1) Ţinând cont şi de prevederile art. 13, atunci când organul de control constata ca marcajul CE a fost aplicat incorect, producătorul ori reprezentantul sau autorizat este obligat sa aducă produsul în stare de conformitate cu prevederile privind aplicarea marcajului CE şi sa se conformeze dispoziţiilor prezentei hotărâri.
(2) Atunci când organul de control constata ca neconformitatea continua, acesta trebuie sa ia toate măsurile necesare pentru limitarea sau interzicerea introducerii pe piata a produsului în cauza ori sa asigure retragerea sa de pe piata, în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri.
CAP. III
Supravegherea pieţei, raspunderi şi sancţiuni
ART. 37
Organul de control care verifica respectarea prevederilor prezentei hotărâri şi este responsabil pentru supravegherea pieţei este Inspecţia Muncii, organul de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
ART. 38
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 7, cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea utilizării şi introducerii pe piata a produselor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 14, art. 15 alin. (1), art. 16 lit. a), art. 22 alin. (4), art. 26 ori ale art. 35 alin. (2) şi (3), cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei şi interzicerea comercializării pana la o data stabilită de organul de control împreună cu producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau cu importatorul, după caz, pentru eliminarea neconformitatilor;
c) nerespectarea prevederilor art. 16 lit. b) ori ale art. 36, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata a produselor nemarcate sau marcate incorect.
(2) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în prezenta hotărâre se fac de către personalul împuternicit din cadrul Inspecţiei Muncii.
ART. 39
(1) Măsura luată de Inspecţia Muncii, potrivit prevederilor legale, din care rezulta sancţiuni şi restrictii de introducere pe piata sau punere în funcţiune a EIP, trebuie sa fie motivată în fapt şi în drept, în condiţiile prezentei hotărâri, şi se aduce la cunostinta Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aduce la cunostinta de îndată celui sancţionat, precizându-se calea legală de contestaţie şi organul competent sa o soluţioneze.
CAP. IV
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 40
(1) Prevederile art. 22 alin. (7), art. 33 alin. (1) şi ale art. 34 alin. (2) se aplica de la data intrării în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale între România şi Uniunea Europeană.
(2) Prevederile art. 12 şi ale art. 13 alin. (4) se aplica de la data aderării României la Uniunea Europeană.
ART. 41
Pana la data intrării în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeană sau pana la data aderării României la Uniunea Europeană, dacă acesta nu a fost semnat:
a) se admit introducerea pe piata şi/sau punerea în funcţiune şi a EIP care poarta marcajul naţional de conformitate CS, denumit în continuare marcaj CS, aplicat conform prevederilor prevăzute la lit. g);
b) nu se vor aplica pe acelaşi EIP marcajul CS şi marcajul CE, concomitent;
c) prevederile prezentei hotărâri referitoare la marcajul CE se aplica şi marcajului CS;
d) Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei recunoaşte şi desemnează organisme la nivel naţional care realizează evaluarea conformitatii conform procedurilor prevăzute la art. 17, 23 şi 27;
e) recunoaşterea şi desemnarea prevăzute la lit. d) se realizează avându-se în vedere criteriile prevăzute în anexa nr. 5 şi prevederile normelor metodologice care se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I;
f) lista cuprinzând organismele recunoscute, sarcinile specifice pentru care acestea au fost desemnate şi numerele lor de identificare se aproba şi se actualizează prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I;
g) în situaţia în care evaluarea conformitatii EIP destinate pieţei naţionale se realizează prin utilizarea procedurilor prevăzute la art. 17, 23 şi 27 de către organismele prevăzute la lit. d), producătorul sau reprezentantul acestuia aplica marcajul CS şi emite declaraţia de conformitate conform modelului prezentat în anexa nr. 4.
ART. 42
(1) Răspunderea producătorului ori a reprezentantului sau autorizat privind EIP introduse pe piata cu marcajul CS este aceeaşi cu cea prevăzută de prezenta hotărâre pentru produsele cu marcajul CE.
(2) Sancţiunile şi măsurile prevăzute în cap. III se aplica şi în cazul EIP introduse pe piata, care poarta marcajul CS.
ART. 43
Pana pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri certificatele emise pentru EIP îşi menţin valabilitatea pana la termenul de expirare, dar nu mai târziu de data intrării în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeană sau de data aderării României la Uniunea Europeană, după caz.
ART. 44
Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană se admite comercializarea numai a EIP care poarta marcajul CE.
ART. 45
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART. 46
Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abroga Normele metodologice privind certificarea calităţii de protecţie a prototipurilor sortimentelor de echipament individual de protecţie şi de lucru şi avizarea introducerii lor în fabricaţie, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 388/1996 privind aprobarea normelor metodologice în aplicarea Legii protecţiei muncii nr. 90/1996, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249 din 15 octombrie 1996, cu modificările ulterioare.
ART. 47
Prezenta hotărâre intra în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 48
Prezenta hotărâre transpune prevederile Directivei europene 89/686/EEC din 21 decembrie 1989 privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la echipamente individuale de protecţie, modificată prin directivele europene: 93/68/EEC din 22 iulie 1993, 93/95/EEC din 29 octombrie 1993 şi 96/98/EEC din 3 septembrie 1996.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemnează:
--------------
Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu
Bucureşti, 5 februarie 2004.
Nr. 115.
ANEXA 1
LISTA
completa a grupelor de EIP excluse din domeniul de aplicare
a prezentei hotărâri
1. EIP proiectate şi fabricate special pentru utilizarea de către forţele armate sau pentru menţinerea legii şi ordinii casti de protecţie, scuturi ori alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie
2. EIP pentru autoaparare - recipiente cu aerosoli, arme individuale de descurajare sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie
3. EIP proiectate şi fabricate în scop privat impotriva:
a) condiţiilor atmosferice adverse - bonete, îmbrăcăminte de sezon, incaltaminte, umbrele sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie;
b) umiditatii şi apei - manusi de spălat vesela sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie;
c) caldurii - manusi sau alte sortimente care asigura acelaşi tip de protecţie.
4. EIP destinate protecţiei sau salvării persoanelor imbarcate la bordul navelor ori al aeronavelor, care nu sunt purtate în permanenta
5. Castile de protecţie
Alte articole din aceeasi categorie