Saturday, 03 December, 2022

Turda, Ioan Ratiu, 54/3, Tel. 0264312565 , dacicusmedia@gmail.com, afaceriardelene@gmail.com

Colesterolul, bun sau rău?

colesterolul-bun-sau-rau Joi, 05 Septembrie, 2013

Colesterolul este fără doar şi poate una din cele mai demonizate substanţe din această eră, datorită presupuselor conexiuni care ar exista între acesta şi apariţia bolilor cardiovasculare. Deşi ipoteza conform căreia colesterolul din alimente produce boli cardiovasculare este acceptată ca adevăr incontestabil de către comunitatea medicală, în realitate nu există studii ştiinţifice care să valideze această teorie.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, s-a observat că iepurii hrăniţi cu cantităţi enorme de colesterol oxidat (izolat, nu din alimente) au dezvoltat plăci aterosclerotice, semn al instalării bolii cardiovasculare. Apoi a urmat celebrul Studiu Framingham, ale cărui rezultate şi concluzii au fost falsificate conform declaraţiei de mai târziu a directorului care a coordonat studiul. Ce a revelat acest studiu a fost faptul că persoanele care au consumat cantităţile cele mai mari de colesterol şi grăsimi saturate au fost cele mai active din punct de vedere fizic, au avut cea mai bună stabilitate emoţională şi cele mai mici nivele de colesterol sanguin. În ciuda acestui fapt, autoritaţile medicale citează acest studiu ca fiind "dovada" nocivităţii colesterolului.

În realitate, colesterolul este indispensabil sănătăţii. Deşi corpul nostru îl poate produce la nivel hepatic, această producţie este insuficientă, fiind periculos de mică pentru sugari şi copii. În zilele noastre, când alimentaţia este din ce în ce mai proastă iar stresul face ravagii asupra sănătăţii noastre, necesarul de colesterol creşte semnificativ, nicidecum scade. Veţi înţelege imediat de ce.

Din colesterol se fabrică unele din cele mai importante substanţe din organism. Colesterolul este precursor al vitaminei D, al acizilor biliari, al hormonilor sexuali masculini şi feminini (steroizi) şi al hormonilor de stres.

Atunci când ne expunem pielea razelor ultraviolete de tip B (cele considerate "periculoase"), se formează vitamina D3 dintr-un derivat al colesterolului. Fără suficient colesterol, putem să stăm la soare până ne frigem şi tot vom fi deficitari în vitamina D.

Din colesterol se fabrică acizii biliari, care intră în alcătuirea sărurilor biliare, absolut esenţiale pentru buna digerare a grăsimilor. Dacă nu consumăm suficient colesterol (adică consumăm uleiuri şi seminţe în loc de ouă, unt, untură) ajungem să ne plângem că nu putem digera grăsimile şi că ne doare "fierea". Fără o digestie optimă a lipidelor, dezvoltăm carenţe de vitamine liposolubile şi lipsă de energie.

Din colesterol se fabrică hormonii sexuali androgeni şi estrogeni. În lipsa unor cantităţi suficiente de colesterol, apar dezechilibrare hormonale de tipul dereglărilor menstruale, impotenţei şi infertilităţii.

Un rol deosebit de important al colesterolului este acela că intră în alcătuirea unor hormoni de stres produşi de glandele suprarenale, între care cel mai important e cortizolul. În lipsa unor cantităţi suficiente de colesterol, apare starea de oboseală cronică, lipsa de concentrare şi depresia. Unii oameni de ştiinţă chiar au afirmat că deficitul de colesterol este una din principalele cauze de sinucidere.

Colesterolul este prezent în structura unor ţesuturi şi organe importante, în cantităţi foarte mari. Printre acestea se numără intestinul, creierul şi pielea. În lipsa unor cantităţi suficiente de colesterol apar sindromul de intestin iritabil, retardul mental şi probleme ale pielii.

Colesterolul intră în alcătuirea membranei celulare, fiind implicat în transportul intermembranar. Nu există viaţă fără colesterol în regnul animal. Nu vă lăsaţi păcăliţi de cei care susţin că nu ştiu ce animal sau nu ştiu ce specie primitivă nu are colesterol. Nu există animal să nu conţină colesterol.

Aşa cum vedem, colesterolul este o substanţă esenţială pentru sănătate, nicidecum o substanţă toxică cum afirma un cunoscut medic vegetarian (care nu prea le are el cu nutriţia, oricum) acum câţiva ani, în cadrul unei emisiuni televizate.

Şi cum stă treaba cu bolile de inimă? Nu se depunde colesterolul pe artere? Deşi nu v-aţi fi aşteptat la răspunsul acesta, colesterolul nu se depunde pe artere. Se depune o anumită categorie de transportori ai colesterolului, lipoproteinele cu densitate mică, mai exact. Acestea transportă, printre altele, şi lecitină. Totuşi, nu auziţi pe nimeni spunând că lecitina provoacă boli de inimă, sfătuindu-ne să o evităm. Pentru a se depune pe artere, lipoproteinele cu densitate mică (LDL) trebuie oxidate şi captate de macrofage. Acest lucru are loc pe seama unui status pro inflamator şi pro oxidant indus de rezistenţa la insulină şi consumul de uleiuri vegetale rafinate bogate în acizi graşi polinesaturaţi de tip omega 6. Fiind un ţesut conjunctiv asemănător cu pielea, vasele de sânge conţin şi ele mult colesterol în structura lor. Dacă nu s-ar forma placile de aterom, arterele inflamate şi degenerate s-ar rupe şi ar avea loc un accident vascular hemoragic, caz în care se poate muri chiar mai uşor decât prin infarct miocardic.

Aşadar, nu colesterolul e de vină. El doar ne salvează de un rău mai mare. De vină sunt alimentele bogate în carbohidraţi cu încărcătură glicemică mare (făinoasele, dulciurile, fructele uscate) şi chiar fructele proaspete bogate în fructoză. Poate chiar mai vinovate sunt uleiurile rafinate, în special cel de floarea-soarelui, uşor reactive şi pline de radicali liberi rezultaţi în urma oxidării.

Medicamentele care scad colesterolul (statinele) nu rezolvă problema, ci doar o înrăutăţesc. Ele nu impiedică "depunerea" colesterolui, ci formarea lui la nivel hepatic. Din cauza asta, ele provoacă o sumedenie de probleme de sănătate, datorate lipsei de colesterol disponibil.

Adevăratul indicator al bolilor cardiovasculare sunt trigliceridele crescute, nu nivelul sanguin al colesterolului. Trigliceridele sanguine cresc ca urmare a consumului de carbohidraţi cu încărcătură glicemică mare, fructoză şi alcool.

Cele mai bune surse de colesterol sunt ouăle, organele şi fructele de mare. Carnea grasă (cea roşie în special), untul şi lactatele grase, peştele şi untura sunt şi ele surse bune de colesterol. 

Colesterolul se poate oxida în urma expunerii la oxigenul din aer, la temperaturi ridicate şi la lumină. Aşadar, prajelile de orice fel (inclusiv ouăle prăjite), lactatele ultrapasteurizate (UHT) şi borcanul de untură lăsat deschis în lumina soarelui nu sunt surse bune de colesterol, deoarece ele conţin colesterol oxidat, care e periculos pentru sănătate.

Flaviu Irimie

Taguri: colesterol sanatate oua organe, grasimi vitamina d acizi biliari, cortizol steroizi, boli cardiovasculare

Alte stiri

Photo

Cum poți locui într-o cabană, având confortul din mediul urban

  După anii de pandemie, tot mai multe persoane aleg să se conecteze cu Mama Natură și își îndreaptă atenția către o viață în natură, de aceea cererea pentru achiziționarea unei ...Citeste mai mult

Photo

Cum rezolvi problema unui nas infundat copii

Nasul infundat la copii este unul dintre simptomele deranjante cu care acestia se confrunta in orice sezon, dar si un motiv de griji pentru parintii acestora. Pentru orice parinte de indata ...Citeste mai mult

Photo

Cum asortam un costum barbati de culoarea gri

Costumul gri se regaseste aproape in garderoba tuturor barbatilor. In functie de croialasi de selectia altor elemente de stil, un costum barbati de culoare gri poate accentua statutul unui set ...Citeste mai mult

Photo

Cum poti afla viteza unei biciclete

Viteza bicicletei este probabil cel mai important parametru de interes pentru oricine se afla pe pista de ciclism. Este adesea masura cea mai frecvent utilizata chiar si atunci cand merge vorba ...Citeste mai mult

Photo

Rolul acestor fundatii speciale in constructii

Fundatiile speciale joaca un rol foarte important atunci cand vine vorba despre a construi in mod eficient. Sistemele pe baza de piloti forati sunt unele dintre cele mai cunoscute, in ...Citeste mai mult

Photo

Care este specificul acoperirii cu iarba artificiala a unui teren tenis

Poti practica tenisul nu numai pentru a obtine rezultate sportive inalte, ci si pentru activitati in aer liber, pentru a consolida si mentine starea fizica, precum si pentru comunicare. Constructia unui teren ...Citeste mai mult

Photo

Cum te ajuta un laxativ natural cand esti constipat

Toata lumea are uneori dificultati in a-si goli intestinele. Cauzele fecalelor stagnante pot fi: dieta dezechilibrata, lipsa de miscare si tulburarile functionale ale intestinelor. Pentru a preveni constipatia agravata de simptome ...Citeste mai mult

Photo

Modalităţi prin care se poate acţiona asupra stenozei spinale

Coloana vertebrală reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman, având rol de susţinere, de protecţie a măduvei spinării, de mobilitate, ajutând deplasarea. Orice afecţiune manifestată la nivelul coloanei vertebrale, ...Citeste mai mult

Photo

Cum te ajuta un test de aptitudini profesionale sa gasesti jobul potrivit

Fiecare persoana la un moment dat in viata isi va pune intrebarea: ce profesie mi se potriveste? Cu ce sa ma ocup in viata ca sa-mi aduca si bani, dar ...Citeste mai mult

Photo

De ce sa alegi procedura de marire a buzelor russian lips

Buzele senzuale moderat pline nu sunt un tribut de moment adus modei. Buzele frumoase au fost intodeauna considerate un element important al fetei si un disctinctiv al frumusetii feminine. Cosmetologia moderna ...Citeste mai mult

Photo

Ce bijuterii din aur sa porti la un interviu de angajare

Un interviu de angajare este un moment in care aspectul trebuie sa fie impecabil. Bineinteles, atunci cand evalueaza un candidat, angajatorul se uita in primul rand la calitatile sale profesionale, ...Citeste mai mult

Photo

Cum sa creezi atmosfera potrivita pentru lectura unei carti pentru copii

Este vara, copiii sunt in vacanta si unica lor dorinta e sa se joace. De fapt, e dreptul lor sa o faca. Insa noi, adultii, ne dorim ceva mai mult decat ...Citeste mai mult

Photo

5 motive sa beneficiezi de serviciile unei echipe de alpinisti utilitari

Atunci cand este nevoie de prestarea muncii la inaltime, profesionalismul si experienta fac diferenta. Astfel, este esential sa te bazezi numai pe profesionisti in domeniu, asa cum sunt echipa de alpinisti utilitari. Lucrarile ...Citeste mai mult

Photo

Cum imbunatatesti aspectul masinii tale?

Fie ca ai o masina care deja a trecut prin cateva aventuri alaturi de tine, fie ai o masina noua si nu esti deplin multumit de cum arata, exista o ...Citeste mai mult

Photo

Cine sunt principalii favoriți pe tabloul masculin de la Wimbledon

Wimbledon este unul dintre cele mai importante turnee de tenis din lume și chiar dacă evenimentul din acest an este cu totul deosebit pentru că nu va aduce puncte pentru ...Citeste mai mult

Photo

Ce este un aparat de contentie si de ce trebuie sa il porti dupa utilizarea aparatului dentar?

Purtarea unui aparat dentarde contentie face parte din seria de masuri ce au un singur scop: acela de a-ti aduce zambetul perfect. Aceasta aparatura medicala poarta si numele de „retainer” ...Citeste mai mult

Photo

Iata tot ce trebuie sa cunosti despre un camin de batrani, daca vrei sa apelezi la serviciile oferite de acesta

Daca te afli in situatia in care ai in grija persoane in varsta din familie, atunci este bine sa stii ca poti apela cu incredere la serviciile unuicamin de batrani. In ...Citeste mai mult

Photo

Cazi moderne pentru baie. Afla cum sa o alegi pe cea potrivita

Doresti un nou design pentru baia ta? In acest caz este bine sa stii ca poti alege diferite obiecte sanitare moderne adaptate cu orice buget. Achizitioneaza o cada freestanding ieftina si ...Citeste mai mult

Photo

Cum sa alegi culoarea unui costum barbati

Culoarea unui costum de afaceri da tonul pentru intreaga infatisare a barbatului, deoarece pe ea se bazeaza toate celelalte articole vestimentare. Cum sa faci aceasta alegere corect? La ce ar trebui ...Citeste mai mult

Photo

Cum sa ai grija de colon cu suplimente marca Plantextrakt

Sanatatea si bunastarea ta depind de buna functionare a sistemului digestiv. Daca organismul este in general sanatos, poti imbunatati singur functionarea intestinelor, cu ajutorul produselor Plantextrakt: Extract din mladite de merisor marca Plantextrakt - ajuta la ...Citeste mai mult

Photo

Ce tipuri de teren tenis exista si care e cel mai avantajos

Te-ai intrebat vreodata cum poate afecta suprafata unui teren de tenis jocul? Raspunsul este destul de mult! Un teren tenis poate fi elaborat din mai multe tipuri de material, insa, gazonul natural se ...Citeste mai mult

Photo

Un nou design? Trăiți în stil industrial!

Stilul industrial este poate cel mai unic dintre toate tendințele de design interior de astăzi. A devenit mai răspândit în America și în Anglia, iar tot mai mulți oameni caută ...Citeste mai mult

Photo

Descopera produsele de tip elf baruri, tigari electronice de unica folosinta!

Daca doresti sa renunti la clasicele tigari si la mirosul neplacut eliminat de acestea, afla ca elf baruri sunt produse foarte populare, de unica folosinta, ce au dimensiuni compacte si ...Citeste mai mult

Photo

TOP 4 modalități prin care să îți descoperi feminitatea & senzualitatea

Oricât de grăbită, stresată, agitată ai fi zi de zi, să știi că în postura de femeie este absolut necesar să-ți descoperi zeița interioară, să-ți explorezi energia feminină, să-ți trezești ...Citeste mai mult

Photo

ROBOR vs IRCC la creditul ipotecar

In ultima perioada se vorbeste tot mai intens despre ROBOR vs IRCC si cat a crescut rata la casa la creditul ipotecar sau prima casa. Cum putem scadea rata creditului ipotecar? Cea ...Citeste mai mult

Photo

Ce ar trebui să iei în calcul înainte să încerci un casino online? Sfaturi care îți vor face viața mai ușoară

Dacă abia acum intri în lumea jocurilor de noroc, în primul rând, bun venit. Poate că ai sosit aici din curiozitate, poate cauți doar o distracție, dar înainte de orice, ...Citeste mai mult

Photo

Acoperis cu tabla faltuita, cu tigla metalica sau tabla cutata? Iata ce iti recomanda expertii

Atunci cand vine vorba despre acoperisuri, exista o gama larga de optiuni. Invelitorile metalice sunt cele mai populare metode de a acoperi constructiile moderne, dar exista o solutie care se ...Citeste mai mult

Photo

Procedura de inchiriere auto – Iata cum te poti bucura de libertate de miscare in Bucuresti

  Serviciul de inchiriat masini Otopeni este un serviciu care se adreseaza tuturor persoanelor, atat fizice cat si juridice. Apeleaza cu incredere la acesta atunci cand ai nevoie de un mijloc ...Citeste mai mult

Photo

Top 5 modalități prin care îți poți reinventa încăperile din casă

Simți că a venit momentul de o schimbare în ceea ce privește designul casei tale? Te-ai plictisit de același aspect zilnic al camerelor însă nu știi de unde ai putea ...Citeste mai mult

Photo

Tu știi ce cămăși te avantajează, în funcție de înălțime și conformația corpului?

Cămașa este un element esențial în garderoba unui bărbat. Aceasta are rolul de a îi schimba întregul look, făcându-l să arate elegant și impunător. În același timp, o cămașă prost ...Citeste mai mult

Photo

Cei mai importanți pași pentru scrierea unui plan de afacere de succes pentru comerțul B2B?

Scrierea planului de afaceri este punctul cel mai important de pornire pentru înființarea propriei afaceri cu o activitate de succes, mai ales când serviciile oferite sunt tangibile și ajung către ...Citeste mai mult

Photo

Cauți cele mai bune sfaturi pentru izolarea mansardei ori a podului?

Instalarea izolației la mansardă ori în pod este una dintre cele mai ieftine și mai eficiente moduri de a preveni căldura să scape din casă, deoarece căldura se ridică și ...Citeste mai mult

Photo

Ce trebuie sa stii atunci cand alegi un liner de piscina

Finisarea cu liner piscina se numara printre cele mai populare metode de acoperire, in principal datorita pretului avantajos, dar si pentru ca reprezinta un foarte bun hidroizolant. Dar mai este ...Citeste mai mult

Photo

De ce am ales un tablou cu licheni ca si decoratiune

Orice camin are nevoie, la o perioada de timp, de reimprospatarea design-ului interior. Pentru a sparge monotonia si amenaja locuinta cu stil este nevoie sa scoti din anonimat orice incapere, ...Citeste mai mult

Photo

Servicii de curățenie profesională în Cluj-Napoca: Forbec Services, dedicată exclusiv segmentului B2B

Zona Transilvaniei este cunoscută nu doar pentru obiectivele turistice foarte atractive, ci și pentru performanțele economice în marile orașe. În ultimii ani, Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai dezvoltate ...Citeste mai mult

Photo

Top 5 idei de cadouri pentru ocazii speciale

Atunci când alegem un cadou pentru ocazii speciale, ne dorim ca persoana pentru care facem asta să fie cu adevărat încântată de darul primit. Astfel, bijuteriile și accesoriile sunt mereu ...Citeste mai mult

Photo

Ce să faci dacă nu mai pornește mașina din cauza bateriei

Este posibil să ți se fi întâmplat vreodată ca mașina să nu vrea să pornească, moment în care variantele la care te-ai gândit au fost multiple. De cele mai multe ...Citeste mai mult

Photo

Ce tip de pilă de unghii ar trebui să alegi

Printre uneltele de îngrijire a unghiilor sunt şi pilele şi bufferele de unghii care sunt extrem de diversificate. Acestea pot fi realizate din materiale diferite, au formă, dimensiuni şi granulaţii ...Citeste mai mult

Photo

Iată ce trebuie să știi înainte să mergi la o optică medicală

Ai nevoie de ochelari? Iată 4 pași pe care trebuie să îi urmezi Ți se pare că vederea ta nu mai este atât de clară pe cât obișnuia să fie? ...Citeste mai mult

Photo

De ce Liverpool are în continuare șanse reale la titlu în Premier League?

De ce Liverpool are în continuare șanse reale la titlu în Premier League?   Până recent, părea ca un dat faptul că Manchester City va câștiga titlul în acest sezon. Echipa lui ...Citeste mai mult