Saturday, 03 December, 2022

Turda, Ioan Ratiu, 54/3, Tel. 0264312565 , dacicusmedia@gmail.com, afaceriardelene@gmail.com

Afla care sunt adevaratele cauze ale constipatiei!

afla-care-sunt-adevaratele-cauze-ale-constipatiei Luni, 09 Septembrie, 2013

Din păcate, în ziua de azi, aproape că se consideră că e ceva normal să fii constipat. Foarte mulţi oameni trăiesc ani în şir fără să se bucure de scaune normale (şi momentele de pe toaletă se numera printre plăcerile vieţii). Unii nu înţeleg de ce în anumite perioade sunt constipaţi, iar în altele au parte de diaree.

Problema e că cei mai mulţi oameni nu cunosc adevăratele cauze ale constipaţiei. Printre eie se numără majoritatea medicilor.

Mituri

Cei mai mulţi oameni cred că sunt constipaţi din cauza că nu consumă suficiente fibre. "Mănâncă mai multe fructe şi legume şi mai lasă deoparte carnea şi brânză" se numără printre indicaţiile convenţionale oferite de doctori pacienţilor. După ce acest protocol da greş în mod mizerabil, oamenii apelează la laxative, care nu fac decât să înrăutăţească problema pe termen lung pentru că elimina flora intestinală.

Un lucru să fie clar de la început: constipaţia nu apare din cauza unui deficit de fibre. Dimpotrivă, consumul de fibre nu face decât să înrăutăţească situaţia celor constipaţi. 

Cauze

Cauza principala a constipaţiei este dereglarea florei intestinale microbiene, condiţie în  care bacteriile benefice sunt înlocuite cu bacterii patogene, fungi, paraziţi şi virusuri. Fungii, în special, produc fermentaţie în intestin, proces în urmă căruia se produc toxine periculoase pentru sănătate, printre care aldehide şi alcooli. Pentru a opri procesul de fermentaţie, corpul retrage apă din colon. În absenţa unei umidităţi suficiente, nivelul de fermentaţie scade. În aceste condiţii, scaunul devine uscat, dur şi rigid. Asta e constipaţia. Dacă nici în acest condiţii fermentaţia nu este oprită, corpul trece la următoare manevră: inundaţia. Sau diareea, dacă preferaţi. Conţinutul intestinal este golit rapid, pentru că fermentaţia să fie oprită complet (temporar).

O altă cauza a constipaţiei este reducerea motilitătii intestinale, de regulă că urmare a oboselii cronice, sedentarismului şi deficienţei de magneziu.

Flora intestinală dereglată

De ce se dereglează flora intestinală? Există câteva motive principale. Printre ele se numără utilizarea pe durata lungă şi în cantităţi mari a antibioticelor medicale, consumul crescut de zahăr (inclusiv din fructe) şi carbohidraţi rafinaţi, scăderea nivelului de acid gastric şi a secretiei de bilă (2 factori de protecţie importanţi împotriva patogenilor), a consumului de alimente fermentate cu drojdii şi/sau mucegaiuri (băuturi alcoolice, pâine, oţet, unele brânzeturi).

Dietele vegetariene (sau vegane) predispun la constipaţie. Acestea nu fac decât să scadă nivelul de acid gastric şi mai mult (că urmare a deficitului de zinc şi vitamina A) şi pe cel al secretiei biliare (că urmare a deficitului de colesterol). În plus, dietele vegetariene sunt bazate pe consumul de zahăr, amidon şi fibre, din care toate hrănesc cu uşurinţă bacteriile patogene.

Ce e de făcut?

În primul rând, e important să tratăm cauzele constipaţiei, nu simptomele. Renunţaţi la utilizarea laxativelor şi a suplimentelor cu fibre. Acestea nu fac decât să înrăutăţească situaţia. În plus, dacă aţi fost constipaţi 5-10 ani de zile la rând, mai puteţi aştepta câteva zile până când simptomele încep să dispară.

Mulţi oameni nu sunt dispuşi să accepte adevărul şi să pună în practică măsurile necesare pentru combaterea constipaţiei. Consumul de carne reprezintă o cauza a constipaţiei. Dacă se înrăutăţeşte constipaţia după consumul de carne, această se datorează faptului că sistemul digestiv e compromis. Însă carnea (în special carnea roşie şi organele) e un aliment esenţial pentru refacerea sistemului digestiv.

Consumul de fructe şi legume nu înlătura constipaţia, nici nu îmbunătăţeşte simptomele. Poate doar atunci când se consumă fructe în exces şi apare diareea, dar nici diareea nu e de dorit. Tot ce înseamnă fibre, zahăr şi amidon în cantităţi medii sau ridicate e de evitat, pentru că acestea produc fermentaţie. Asta înseamnă zahăr, dulciuri, fructe, pâine, făinoase, cartofi, orez, fasole, mazăre, seminţe, legume ultra fibroase (cum sunt conopidă şi broccoli). Legumele consumate în moderaţie sunt acceptabile, însă cele ţări (rădăcinoasele, varză şi frunzele) ar trebui gătite bine. Roşiile, ardeii, pătrunjelul verde, castraveţii (de preferat decojiti) pot fi consumate crude.

Odată ce consumul acestor alimente e redus la minim, fermentaţia încetează şi constipaţia dispare.

Pentru refacerea sistemului digestiv se va avea în vedere un consum crescut de produse şi grăsimi animale. Acestea aduc cantităţi mari de zinc, colesterol şi vitamina A, fără de care sistemul digestiv nu poate funcţiona corespunzător. Mulţi nu tolerează carnea la început. În situaţia asta, se pot consumă mai multe ouă şi mai mult peste, iar carnea să se introducă treptat. Cunosc persoane care consumă două ouă pe săptămâna şi consideră că mănâncă suficiente. Eu consum în jur de 5-6 pe zi şi consider că este loc de mai mult. Aşa cum am precizat în acest articol, oul nu are contraindicaţii. Atât doar că cei cu probleme biliare trebuie să consume ouăle fierte moi, nu ţări sau omletă. În rest, oul e un aliment aproape perefct, un adevărat medicament. Brânză trebuie consumată cu moderaţie la început, deoarece cantităţile mari de calciu pe care le conţine pot favoriza constipaţia. Sunt de preferat cele predigerate de bacterii (cum sunt cele elveţiene), mai degrabă decât cele închegate doar (gen telemea).

Pentru refacerea florei intestinale şi a sănătăţii intestinului, sunt recomandate consumul de probiotice (iaurt, de preferat scurs de zer pentru a reduce aportul de carbohidraţi, dar şi murături) şi cel de antibiotice naturale (usturoi, nuca şi ulei de cocoş, hrean, ghimbir, unele ceaiuri medicinale cu acţiune antimicrobiană). Pentru mai multe detalii, citiţi acest articol.

Un aspect foarte important pentru reglarea procesului de excreţie este poziţia la toaletă. Această ar trebui să o mimeze pe cea naturală, în care sedem buburez. Altfel zis, să avem un scaun sau o cutie de aproximativ 30 de centimetri sub picioare şi să aducem genunchii la piept. Asta nu e un moft. E o necesitate. Aud că unora le e ruşine. Însă mai degrabă trebuie să ne fie ruşine de mirosul urat al scaunului care a putrezit şi fermentat 2 săptămâni pentru că nu am fost în stare să îl eliminăm. A adopta o poziţie de eliminare corectă e o necesitate. Dacă ne considerăm mari regi şi stăm pe WC că pe tron, e bine să ştim că în această poziţie rectul devine semi-strangulat. Gândiţi-va un pic, furtunul mai scoate apă dacă îl strangulati? Evident că nu. 

Concluzie

Nu e greu să scapi de constipaţie, fiziologic vorbind, dar psihic poate fi dificil. Mulţi oameni nu sunt dispuşi să renunţe la consumul de carbohidraţi şi zahăr şi să adopte o dietă bazată pe consumul de produse de origine animală. Asta pentru că zahărul, pâinea, paştele şi fructele sunt alimente adictive, care provoacă dependenţă. Carnea şi grăsimea în schimb, nu provoacă dependenţă. Mulţi consumă de-abia 200-300 de grame de carne pe săptămâna, când ar trebui să se consume chiar şi câteva kilograme. Există, desigur, şi problema costului de achiziţie. Însă facem ce putem.

Cunosc o persoană care la 1-2 săptămâni după ce a început să aplice acest protocol a scăpat de constipaţie şi diaree iar scaunul a devenit normal că şi fercventa şi consistentă. Merită încercat.

Flaviu Irimie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taguri: constipatie diaree flora , intestinala dereglata , vegetarianism fibre zahar, carbohidrati fermentatie

Alte stiri

Photo

Cum poți locui într-o cabană, având confortul din mediul urban

  După anii de pandemie, tot mai multe persoane aleg să se conecteze cu Mama Natură și își îndreaptă atenția către o viață în natură, de aceea cererea pentru achiziționarea unei ...Citeste mai mult

Photo

Cum rezolvi problema unui nas infundat copii

Nasul infundat la copii este unul dintre simptomele deranjante cu care acestia se confrunta in orice sezon, dar si un motiv de griji pentru parintii acestora. Pentru orice parinte de indata ...Citeste mai mult

Photo

Cum asortam un costum barbati de culoarea gri

Costumul gri se regaseste aproape in garderoba tuturor barbatilor. In functie de croialasi de selectia altor elemente de stil, un costum barbati de culoare gri poate accentua statutul unui set ...Citeste mai mult

Photo

Cum poti afla viteza unei biciclete

Viteza bicicletei este probabil cel mai important parametru de interes pentru oricine se afla pe pista de ciclism. Este adesea masura cea mai frecvent utilizata chiar si atunci cand merge vorba ...Citeste mai mult

Photo

Rolul acestor fundatii speciale in constructii

Fundatiile speciale joaca un rol foarte important atunci cand vine vorba despre a construi in mod eficient. Sistemele pe baza de piloti forati sunt unele dintre cele mai cunoscute, in ...Citeste mai mult

Photo

Care este specificul acoperirii cu iarba artificiala a unui teren tenis

Poti practica tenisul nu numai pentru a obtine rezultate sportive inalte, ci si pentru activitati in aer liber, pentru a consolida si mentine starea fizica, precum si pentru comunicare. Constructia unui teren ...Citeste mai mult

Photo

Cum te ajuta un laxativ natural cand esti constipat

Toata lumea are uneori dificultati in a-si goli intestinele. Cauzele fecalelor stagnante pot fi: dieta dezechilibrata, lipsa de miscare si tulburarile functionale ale intestinelor. Pentru a preveni constipatia agravata de simptome ...Citeste mai mult

Photo

Modalităţi prin care se poate acţiona asupra stenozei spinale

Coloana vertebrală reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman, având rol de susţinere, de protecţie a măduvei spinării, de mobilitate, ajutând deplasarea. Orice afecţiune manifestată la nivelul coloanei vertebrale, ...Citeste mai mult

Photo

Cum te ajuta un test de aptitudini profesionale sa gasesti jobul potrivit

Fiecare persoana la un moment dat in viata isi va pune intrebarea: ce profesie mi se potriveste? Cu ce sa ma ocup in viata ca sa-mi aduca si bani, dar ...Citeste mai mult

Photo

De ce sa alegi procedura de marire a buzelor russian lips

Buzele senzuale moderat pline nu sunt un tribut de moment adus modei. Buzele frumoase au fost intodeauna considerate un element important al fetei si un disctinctiv al frumusetii feminine. Cosmetologia moderna ...Citeste mai mult

Photo

Ce bijuterii din aur sa porti la un interviu de angajare

Un interviu de angajare este un moment in care aspectul trebuie sa fie impecabil. Bineinteles, atunci cand evalueaza un candidat, angajatorul se uita in primul rand la calitatile sale profesionale, ...Citeste mai mult

Photo

Cum sa creezi atmosfera potrivita pentru lectura unei carti pentru copii

Este vara, copiii sunt in vacanta si unica lor dorinta e sa se joace. De fapt, e dreptul lor sa o faca. Insa noi, adultii, ne dorim ceva mai mult decat ...Citeste mai mult

Photo

5 motive sa beneficiezi de serviciile unei echipe de alpinisti utilitari

Atunci cand este nevoie de prestarea muncii la inaltime, profesionalismul si experienta fac diferenta. Astfel, este esential sa te bazezi numai pe profesionisti in domeniu, asa cum sunt echipa de alpinisti utilitari. Lucrarile ...Citeste mai mult

Photo

Cum imbunatatesti aspectul masinii tale?

Fie ca ai o masina care deja a trecut prin cateva aventuri alaturi de tine, fie ai o masina noua si nu esti deplin multumit de cum arata, exista o ...Citeste mai mult

Photo

Cine sunt principalii favoriți pe tabloul masculin de la Wimbledon

Wimbledon este unul dintre cele mai importante turnee de tenis din lume și chiar dacă evenimentul din acest an este cu totul deosebit pentru că nu va aduce puncte pentru ...Citeste mai mult

Photo

Ce este un aparat de contentie si de ce trebuie sa il porti dupa utilizarea aparatului dentar?

Purtarea unui aparat dentarde contentie face parte din seria de masuri ce au un singur scop: acela de a-ti aduce zambetul perfect. Aceasta aparatura medicala poarta si numele de „retainer” ...Citeste mai mult

Photo

Iata tot ce trebuie sa cunosti despre un camin de batrani, daca vrei sa apelezi la serviciile oferite de acesta

Daca te afli in situatia in care ai in grija persoane in varsta din familie, atunci este bine sa stii ca poti apela cu incredere la serviciile unuicamin de batrani. In ...Citeste mai mult

Photo

Cazi moderne pentru baie. Afla cum sa o alegi pe cea potrivita

Doresti un nou design pentru baia ta? In acest caz este bine sa stii ca poti alege diferite obiecte sanitare moderne adaptate cu orice buget. Achizitioneaza o cada freestanding ieftina si ...Citeste mai mult

Photo

Cum sa alegi culoarea unui costum barbati

Culoarea unui costum de afaceri da tonul pentru intreaga infatisare a barbatului, deoarece pe ea se bazeaza toate celelalte articole vestimentare. Cum sa faci aceasta alegere corect? La ce ar trebui ...Citeste mai mult

Photo

Cum sa ai grija de colon cu suplimente marca Plantextrakt

Sanatatea si bunastarea ta depind de buna functionare a sistemului digestiv. Daca organismul este in general sanatos, poti imbunatati singur functionarea intestinelor, cu ajutorul produselor Plantextrakt: Extract din mladite de merisor marca Plantextrakt - ajuta la ...Citeste mai mult

Photo

Ce tipuri de teren tenis exista si care e cel mai avantajos

Te-ai intrebat vreodata cum poate afecta suprafata unui teren de tenis jocul? Raspunsul este destul de mult! Un teren tenis poate fi elaborat din mai multe tipuri de material, insa, gazonul natural se ...Citeste mai mult

Photo

Un nou design? Trăiți în stil industrial!

Stilul industrial este poate cel mai unic dintre toate tendințele de design interior de astăzi. A devenit mai răspândit în America și în Anglia, iar tot mai mulți oameni caută ...Citeste mai mult

Photo

Descopera produsele de tip elf baruri, tigari electronice de unica folosinta!

Daca doresti sa renunti la clasicele tigari si la mirosul neplacut eliminat de acestea, afla ca elf baruri sunt produse foarte populare, de unica folosinta, ce au dimensiuni compacte si ...Citeste mai mult

Photo

TOP 4 modalități prin care să îți descoperi feminitatea & senzualitatea

Oricât de grăbită, stresată, agitată ai fi zi de zi, să știi că în postura de femeie este absolut necesar să-ți descoperi zeița interioară, să-ți explorezi energia feminină, să-ți trezești ...Citeste mai mult

Photo

ROBOR vs IRCC la creditul ipotecar

In ultima perioada se vorbeste tot mai intens despre ROBOR vs IRCC si cat a crescut rata la casa la creditul ipotecar sau prima casa. Cum putem scadea rata creditului ipotecar? Cea ...Citeste mai mult

Photo

Ce ar trebui să iei în calcul înainte să încerci un casino online? Sfaturi care îți vor face viața mai ușoară

Dacă abia acum intri în lumea jocurilor de noroc, în primul rând, bun venit. Poate că ai sosit aici din curiozitate, poate cauți doar o distracție, dar înainte de orice, ...Citeste mai mult

Photo

Acoperis cu tabla faltuita, cu tigla metalica sau tabla cutata? Iata ce iti recomanda expertii

Atunci cand vine vorba despre acoperisuri, exista o gama larga de optiuni. Invelitorile metalice sunt cele mai populare metode de a acoperi constructiile moderne, dar exista o solutie care se ...Citeste mai mult

Photo

Procedura de inchiriere auto – Iata cum te poti bucura de libertate de miscare in Bucuresti

  Serviciul de inchiriat masini Otopeni este un serviciu care se adreseaza tuturor persoanelor, atat fizice cat si juridice. Apeleaza cu incredere la acesta atunci cand ai nevoie de un mijloc ...Citeste mai mult

Photo

Top 5 modalități prin care îți poți reinventa încăperile din casă

Simți că a venit momentul de o schimbare în ceea ce privește designul casei tale? Te-ai plictisit de același aspect zilnic al camerelor însă nu știi de unde ai putea ...Citeste mai mult

Photo

Tu știi ce cămăși te avantajează, în funcție de înălțime și conformația corpului?

Cămașa este un element esențial în garderoba unui bărbat. Aceasta are rolul de a îi schimba întregul look, făcându-l să arate elegant și impunător. În același timp, o cămașă prost ...Citeste mai mult

Photo

Cei mai importanți pași pentru scrierea unui plan de afacere de succes pentru comerțul B2B?

Scrierea planului de afaceri este punctul cel mai important de pornire pentru înființarea propriei afaceri cu o activitate de succes, mai ales când serviciile oferite sunt tangibile și ajung către ...Citeste mai mult

Photo

Cauți cele mai bune sfaturi pentru izolarea mansardei ori a podului?

Instalarea izolației la mansardă ori în pod este una dintre cele mai ieftine și mai eficiente moduri de a preveni căldura să scape din casă, deoarece căldura se ridică și ...Citeste mai mult

Photo

Ce trebuie sa stii atunci cand alegi un liner de piscina

Finisarea cu liner piscina se numara printre cele mai populare metode de acoperire, in principal datorita pretului avantajos, dar si pentru ca reprezinta un foarte bun hidroizolant. Dar mai este ...Citeste mai mult

Photo

De ce am ales un tablou cu licheni ca si decoratiune

Orice camin are nevoie, la o perioada de timp, de reimprospatarea design-ului interior. Pentru a sparge monotonia si amenaja locuinta cu stil este nevoie sa scoti din anonimat orice incapere, ...Citeste mai mult

Photo

Servicii de curățenie profesională în Cluj-Napoca: Forbec Services, dedicată exclusiv segmentului B2B

Zona Transilvaniei este cunoscută nu doar pentru obiectivele turistice foarte atractive, ci și pentru performanțele economice în marile orașe. În ultimii ani, Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai dezvoltate ...Citeste mai mult

Photo

Top 5 idei de cadouri pentru ocazii speciale

Atunci când alegem un cadou pentru ocazii speciale, ne dorim ca persoana pentru care facem asta să fie cu adevărat încântată de darul primit. Astfel, bijuteriile și accesoriile sunt mereu ...Citeste mai mult

Photo

Ce să faci dacă nu mai pornește mașina din cauza bateriei

Este posibil să ți se fi întâmplat vreodată ca mașina să nu vrea să pornească, moment în care variantele la care te-ai gândit au fost multiple. De cele mai multe ...Citeste mai mult

Photo

Ce tip de pilă de unghii ar trebui să alegi

Printre uneltele de îngrijire a unghiilor sunt şi pilele şi bufferele de unghii care sunt extrem de diversificate. Acestea pot fi realizate din materiale diferite, au formă, dimensiuni şi granulaţii ...Citeste mai mult

Photo

Iată ce trebuie să știi înainte să mergi la o optică medicală

Ai nevoie de ochelari? Iată 4 pași pe care trebuie să îi urmezi Ți se pare că vederea ta nu mai este atât de clară pe cât obișnuia să fie? ...Citeste mai mult

Photo

De ce Liverpool are în continuare șanse reale la titlu în Premier League?

De ce Liverpool are în continuare șanse reale la titlu în Premier League?   Până recent, părea ca un dat faptul că Manchester City va câștiga titlul în acest sezon. Echipa lui ...Citeste mai mult