Wednesday, 30 November, 2022

Turda, Ioan Ratiu, 54/3, Tel. 0264312565 , dacicusmedia@gmail.com, afaceriardelene@gmail.com

Stiați că…

 1. 1.    Dacă mănânci morcovi în cantităţi mari, pe o perioadă mai lungă, pielea ta va căpăta o tentă uşoară de oranj.
 2. 2.    Nucile sunt bogate in acid ellagic, un compus antioxidant, care poate inhiba cresterea celulelor canceroase in organism.
 3. 3.    Zahărul, mai ales cel alb, rafinat, este foarte nociv pentru corpul uman, acţionând ca un drog. Zahărul mai este numit de nutriţionişti şi otrava albă. Zahărul conţine un singur nutrient, zaharoza, care prin rafinare îşi pierde enzimele, fermenţii si mineralele. În plus, prin prelucrare, zahărului i se adaugă aditivi şi coloranţi. 
 4. 4.    Melcul de livada, care traieste si in Romania, hiberneaza pe perioada iernii (perioada cand sunt temperaturi negative) ascuns in pamant, la circa 30 de centimetri adancime, sigilandu-si ermetic intrarea in cochilie cu ajutorul unui gel foarte gros care se intareste si formeaza un dop. Acelasi gel il ajuta pe melc sa urce pe pereti verticali, sau sa treaca peste ascutisul unei lame fara a se taia. 
  Si in perioadele de seceta, atunci cand aerul este prea uscat, melcul isi sigileaza intrarea in cochilie, pentru a se proteja de deshidratare.
 5. 5.    Efectele inghetului asupra corpului fiintelor vii. Inghetul produce efecte teribile asupra organismelor vii. Formarea de gheata in organism poate cauza imense daune tesuturilor. Cristalele de gheata pot strapunge vasele de sange, distruge celulele si face organele interne sa nu mai functioneze. Si chiar daca gheata nu ar provoca distrugeri severe, inghetul conduce la dezhidratare masiva in corp, pentru ca apa este absorbita din celule in cristalele de gheata care se formeaza si cresc in dimensiune pe masura ce procesul inghetului avanseaza. Iar inghetul la nivelul sangelui intrerupe procesul de livrare al oxigenul catre organe esentiale (si diversi alti nutrienti). Procesul de distrugere este unul grav si ireversibil. 
 6. 6.    Cel mai mare ochi din lume, 28 de centimetri in diametru (de marimea unei mingi de baschet), apartine unui calamar urias (colossal squid), care a fost capturat in Marea Ross, in apropiere de coastele Antarcticii.  Calamarul capturat masura in jur de 8 metri in lungime si aproximativ 450 de kilograme, dar se crede ca aceasta specie poate atinge si mult peste 14 metri in lungime.
 7. 7.    O vacă produce în mod normal de 200 de ori mai multe gaze (vânturi, pârţuri, băşini) decât un om, contribuind astfel la încălzirea globală. Gazele emise de vaci conţin în principal metan, aproximativ între 200 şi 500 de litri de metan/zi (alte studii avansează chiar cifre cuprinse între 800 şi 1000 de litri/zi), contribuind deci în mod direct la acumularea în atmosfera Pământului a gazelor cu efect de seră (ceea ce duce la încălzire globală). O vacă produce în mod normal de 200 de ori mai multe gaze (vânturi, pârţuri, băşini) decât un om, contribuind astfel la încălzirea globală. Gazele emise de vaci conţin în principal metan, aproximativ între 200 şi 500 de litri de metan/zi (alte studii avansează chiar cifre cuprinse între 800 şi 1000 de litri/zi), contribuind deci în mod direct la acumularea în atmosfera Pământului a gazelor cu efect de seră (ceea ce duce la încălzire globală). 
 8. 8.    Exista un animal numit Lenesul. Acesta se misca atat de incet, incat algele verzi pot creste nederanjate pe blana acestuia! Este adevarat? 
 9. 9.    Poti determina care este sexul unui cal si uitandu-te in gura si numarandu-i dintii si maselele. Pe cand iepele au doar 36 de dinti si masele, caii au 40!
 10. 10.  Cea mai lunga perioada de gestatie la animale este de 22 de luni, la elefantul african. La elefantul indian gestatia dureaza 21 de luni. 
  Un elefant african poate fi usor recunoscut fata de unul indian: are urechile de doua ori mai mari decat cele ale elefantului indian. Si le foloseste pentru a se racori, miscandu-le, urechile fiind intens vascularizate.
 11. 11.  Dalmatienii se nasc fara petele negre. Acestea apar mai tarziu, dupa aproximativ doua saptamani.
 12. 12.  Terra. Sunt mai multe vietuitoare in apa decat pe uscat. 
  In plus, in apa mai sunt inca foarte multe de descoperit.
 13. 13.  Atunci când pisicile sunt fericite sau mulţumite ele torc cu ochii închişi sau aproape închişi.
 14. 14.  Cel mai mare animal (mamifer) din lume este balena albastră, care, culmea!, se hrăneşte cu cele mai mici plante (fitoplancton) şi cu cele mai mici organisme vii (zooplancton) - hrană ce se numeşte generic plancton (totalitatea organismelor vegetale şi animale, în general microscopice, care trăiesc în apă până la o adâncime de 200 de metri şi care constituie hrana peştilor şi a altor animale acvatice).
 15. Daca barbatii nu si-ar barbieri barba aceasta ar creste pana ar avea 9 metri in lungime, intr-o viata de om. 
  In medie, un barbat petrece 3300 de ore din viata sa pentru a se barbieri.
 16. 16.  De doua ori mai multi barbati decat femei mor in accidentele de circulatie.
 17. 17.  Din punct de vedere fizic o femeie poate naste pana la treizeci si cinci de copii de-a lungul vietii. Pe la 1600 - 1700, femeia nastea in medie 13 copii.
 18. 18.  Daca atunci cand vorbim cu cineva, mesajul non-verbal transmis de corpul interlocutorului il contrazice pe cel verbal, avem tendinta de a ignora cuvintele si de a tine cont doar de limbajul non-verbal. 
  In procesul comunicarii, ~55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), ~37% vocii (ritm si ton), si numai ~8% cuvintelor purtatoare de informatie!
 19. 19.  Majoritatea femeilor de la oraş din întreaga lume petrece mai mult timp căutându-şi prin magazine perechea perfectă de pantofi, decât petrece pentru a-şi găsi perechea (soţ/prieten).
 20. 20.  Oraşul cu un singur locuitor, Buford, Wyoming, a fost vândut prin licitaţie, de către singurul său locuitor, Don Sammons, care era şi proprietar, către un vietnamez, pentru suma de 900 de mii de dolari, în Aprilie, 2012. 
 21. 21.  Numele complet al orasului Los Angeles este "El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula". Ironia face ca acest lung nume al orasului a ajuns sa fie prescurtat in doar "L.A."
 22. 22.  In Europa, prin doua locuri trece trenul prin mijlocul cimitirului... unul e in Elvetia iar al doilea in Romania, la Radauti, in judetul Suceava.
 23. Singurul loc din Europa unde se mai produce ceramica neagra se afla in Romania, in comuna Marginea, judetul Suceava.
 24. 24.  Oraşul Istanbul, din Turcia, este singurul oraş din lume situat pe două continente, Europa şi Asia. Partea europeana este unită de cea asiatică prin două poduri, în lungime de câte 1510 metri: Primul Pod peste Bosfor şi Al doilea Pod peste Bosfor (Podul Fatih Sultan Mehmet).
 25. 25.  Viena este orasul muzicii intrucat acolo si-au petrecut viata cei mai mari clasici ai vremii: Haydn, Mozart si Beethoven, fiecare fiind inspirat de frumusetea orasului. Ultimii doi au venit desigur pentru a primi lectii de la marele "Papa Hadyn", asa cum il numeau si cei de la curtea printului Estherhazy, in slujba caruia s-a aflat. Desi a fost primul dintre clasici, acesta a trait mai mult decat Mozart si Beethoven, murind mai apoi la Londra.
 26. 26.  Orasul Beijing, din China, avea la ultimul recensamant 9 milioane de biciclete.
 27. 27.  Aeroportul International Barajas din Madrid este cea mai mare poarta aeriana a Spaniei.
 28. 28.  Stiati ca... numele capitalei STOCKHOLM inseamna "insula pe stalpi"
 29. 29.  Dacă bei apă la ora corectă, se măreşte la maximum efectul benefic pentru corpul uman. 
 30. 30.  Zâmbetul este cea mai folosită expresie facială. Un zâmbet poate folosi de la o pereche de 5 muschi faciali, până la 53.

Sursa : stiati-ca.haios.ro

 

Tag-uri : stiati ca, curiozitati, stiati ca despre animale, stiati ca alimenttie, atiati ca orase turistice, stiati ca, curiozitati, stiati ca despre animale, stiati ca alimenttie, atiati ca orase turistice.

Alte articole din aceeasi categorie